Vašington menja propise o zabrani TikToka

Foto: Pixabay

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden potpisao je u izvršnu naredbu o osiguravanju bezbednosti podataka američkih korisnika na digitalnim platformama u stranom vlasništvu, kao što je TikTok, čime je izmenio tri izvršne naredbe kojima je njegov prethodnik Donald Tramp želeo da zabrani rad takvih aplikacija, prenosi Axios.

Shodno novim propisima, Ministarstvu trgovine će vršiti procene softverskih rešenja povezanih sa stranim državama.

Izvršna naredba definiše kriterijume po kojima će se digitalne platforme proglašavati za "neprihvatljiv rizik" za američku nacionalnu bezbednost.

U tekstu se navodi da će se zabranjivati apikacije u vlasništvu ili pod kontrolom "osoba koje podržavaju strane protivničke vojne ili obaveštajne aktivnosti, uključujući zlonamerne sajber aktivnosti (...) ili koje prikupljaju osetljive podatke", navodi se u saopštenju.

Trampove prethodne izvršne naredbe su u osnovi težile zabrani popularne aplikacije za razmenu video snimaka TikTok i aplikacije za razmenu poruka WeChat u SAD-u.

Trampove zabrane su bile blokirane na sudu, jer je zabrinutost zbog nacionalne bezbednosti koje je iznela njegova administracija bila "previše hipotetička ili nejasna".

Ovo je samo jedna od nekoliko izvršnih naredbi koje je Bajdenova administracija donela u cilju smanjenja kineskog tehnološkog i ekonomskog uticaja.

Prethodno je američki Senat usvojio zakon koji će usmeriti 200 milijardi dolara na povećanje kompetitivnosti i samodovoljnosti tehnološkog i naučnog ekosistema SAD.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara