Vakcina protiv korone će se možda inhalirati, a ne ubrizgavati

Foto: Pixabay

Na Medicinskom fakulktetu u Pitsburgu pronađeno je antitelo za koje naučnici tvrde da bi moglo da bude efikasno u borbi protiv koronavirusa, prenosi portal Independent.

Naučnici su, kako se navodi, uspeli da izoluju najmanji biološki agens koji potpuno i na specifičan način neutrališe SARS-CoV-2, koji inače uzrokuje COVID-19.

Antitelo, koje je deset puta manje od antitela u punoj veličini, korišćeno je za stvaranje leka pod imenom "Ab8".

Istraživači veruju da bi on mogao da spreči širenje virusa i da ga neutrališu, jer se pokazao kao visoko efikasan kod miševa i hrčaka, a ne izaziva negativne efekte kod ljudi. 

"Ab8 ne samo da ima potencijal da se koristi kao terapija za COVID-19, već bi se mogao koristiti i da spreči ljude da se zaraze SARS-CoV-2 infekcijom", rekao je koautor istraživanja Džon Melors, šef Odeljenja za infektivne bolesti u Pitsburgu.

JOŠ JE RANO ZA PITANJA OD KOGA ĆEMO DOBITI VAKCINU PROTIV KORONE

"Veća antitela su delovala protiv drugih zaraznih bolesti i dobro ih podnose, što nam daje nadu da bi to moglo biti efikasan tretman za pacijente sa COVID-19 i za zaštitu onih koji nikada nisu imali infekciju i ne poseduju antitela u svom organizmu", dodao je dr Melors.

Izveštaj naučnika govori i o alternativnom načinu primene, putem udisanja, odnosno inhalacije ili putem male gaze koja se stavalja u nos.

"Mala veličina (čestice agensa) ostavlja mogućnost da se lek uzima putem inhalacije ili intradermalno, u slojevima kože, umesto intravenoznog načina primanja", dodaje se u izveštaju.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara