Već godinu 560 evra mesečno bez rada

Od početka 2017. godine dve hiljade finskih građana prima 560 evra mesečno.

Oni su deo projekta koji bi trebalo da ispita opravdanost i posledice uvođenja koncepta osnovnog dohotka umesto niza drugih socijalnih davanja i pomoći, piše Tportal.

Koncept koji predviđa da svaki građanin neke države, bez obzira na socijalni status, mesečno dobija određeni novčani iznos atraktivna je ideja o kojoj se svako malo raspravlja, a posebno je dobila na težini poslednjih godina s rastom nejednakosti između bogatih i siromašnih širom sveta.

Za eksperimentalno uvođenje osnovnog dohotka u Finskoj zadužena tamošnja agencija za socijalno osiguranje (Kela, Kansaneläkelaitos). Finske vlasti kroz eksperiment žele saznati da li je osnovni dohodak fleksibilniji način za pružanje pomoći i podsticanje na zapošljavanje od postojećih socijalnih programa. Uz to, nadaju se da bi jedinstveni osnovni dohodak bio dobar način za rasterećenje postojeće birokratije u sistemu socijalne zaštite.

S početkom 2017. godine 2.000 nezaposlenih građana Finske tako je počelo primati mesečni iznos od 560 evra i takav će dohodak primati do kraja 2018. Birani su nasumično, prihod je oslobođen poreza i oni koji ga primaju mogu potrošiti novac na koji god način žele. Država, dakle, ne kontroliše kako se novac troši niti primaoci moraju ispuniti bilo kakve zahteve da bi dobili novac.

Iznos od 560 evra odabran je jer je u nivou iznosa naknade za nezaposlene koja se isplaćuje u Finskoj, a dohodak se ne prestaje isplaćivati ni u slučajevima kad se primaoci zaposle. Iznos nije dovoljan za sve mesečne troškove, no ljudima daje više slobode u svakodnevnom životu.

U Keli, finskoj agenciji za socijalno osiguranje, napominju da je jedan od ciljeva eksperimentalnog uvođenja osnovnog dohotka i ispitivanje mogu li se pojedinci aktivirati na tržištu rada i kroz drukčije mehanizme od dosad uobičajenih. Finska ministarka socijalnih poslova Pirkko Mattila je za BBC izjavila je da postoje podaci koji govore u prilog tome da "čak i ako nije vrlo uspešna priča, ona ima neke pozitivne aspekte”, odnosno da su finske vlasti zasad blago optimistične s dosadašnjim tokom eksperimenta.

Njene reči potvrđuju i iskustva primalaca koji većinom izjavljuju da im je iznos od 560 evra mesečno dao dodatnu slobodu u njihovim životima. Jedna od njih, koja do početka 2017. nije imala značajno radno iskustvo, u međuvremenu je prihvatila posao za koji smatra da će je odvesti u željenom smeru karijere. Drugoj, koja povremeno radi, mesečni dohodak dao je dodatnu slobodu da se u životu više posveti porodici. Treći, koji je u trenutku kad je izabran za primanje dohotka već bio u procesu prekvalifikacije i brzo je našao stalan posao, takođe je zadovoljan eksperimentom, dok je četvrti i dalje nezaposlen, ali je optimističan da će do leta i on naći posao. On izjavljuje da je osnovni dohodak jedan od načina da se pomogne ljudima da se "vrate u društvo”, a ne da borave kod kuće.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara