Foto: Pixabay

Veštačka inteligencija i u stomatološkim ordinacijama

Foto: Pixabay
Rendgenski snimci su neizostavan deo rada zubara i njihovih ordinacija i jedan od najvažnijih alata za predviđanje oboljenja u budućnosti. Američki startp nazvan VideaHealth prvi je započeo primenu mašinskog učenja i automatskog prepoznavanju slika u stomatologiji.

Florian Hilen, VideaHealth-ov direktor i osnivač, kazao je za TechCrunch da je glavni problem koji u toj kompaniji pokušavaju da reše nedostatak standardizacije u stomatologiji. „Ako odete kod tri različita stomatologa, možda ćete dobiti tri različita mišljenja", pcenjuje Hilen. 

Prilikom diskusija o automatizaciji poslova i uvođenju mašinskog učenja u profesije koje do skora nisu imale potrebe za bilo kakvom digitalizacijom, jedna od prvih tema je potencijalan gubitak posla trenutno zaposlenih. Hilen navodi da u stomatologiji to nije slučaj, zato što se AI ne takmiči sa zaposlenima u ordinaciji, već povećava njihovu efikasnost. 

Prema njegovim rečima, mogućnost da se na većem broju pacijenata ranije primete problemi bez potrebe za dugotrajnijim i invazivnim postupcima predstavlja bolji ishod i za zubare i za pacijente, za razliku od npr. medicinskog polja radiologije, u kojem će uspon veštačke inteligencije verovatno na duže staze izazvati otpuštanja.  

Hilen je sa saradnicima prošle godine pokrenuo VideaHealth, a investitori su do sada obezbedili 5.4 miliona dolara početnog kapitala. Kompanija već sarađuje sa stomatološkim klinikama širom SAD-a, poput Heartland Dental-a koje posluje ima više od 950 klinika na američkom Srednjem zapadu.

PROČITAJTE JOŠ:

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara