Iphone

Velike fabrike Ajfona u Kini ponovo kreću normalno da rade

Foto: Pixabay

Sve glavne fabrike tajvanske kompanije Foxconn u kontinentalnoj Kini ponovo su se vratile u normalu nakon što je pandemija koronavirusa poremetila proizvodnju ove godine, javlja CNN.

Tajvanska kompanija, koja je glavni proizvođač Apple-ovih proizvoda kao što su iPhone i iPad, bila je primorana da zatvori svoje fabrike u Kini krajem januara, pošto je veći deo zemlje bio zaključan da bi se sprečilo širenje virusa.

Ta zatvaranja uticala su na veliki deo poslovanja Foxconna. Brokerska firma KGI Asia kaže da se oko 75% proizvodnog kapaciteta kompanije nalazi u kontinentalnoj Kini.

Kao rezultat zatvaranja, profit je sasvim zaustavljen. Fokconn, formalno poznat kao Hon Hai Precision Industri, u petak je objavio operativnu dobit u prvom kvartalu od 4,5 milijardi tajvanskih dolara (151 milion dolara), što je pad od 72% u odnosu na prethodnu godinu.

U razgovoru sa investitorima, predsednik Foxconn-a Liu Young-Way rekao je da su vladine restrikcije širom sveta, zajedno sa rastućom nezaposlenošću, "značajno uticale na potražnju potrošača" i da je kompanija za proizvodnju pametnih telefona i proizvode široke potrošnje suočena sa teškim drugim kvartalom.

Perspektiva za drugu polovinu godine ostaje neizvesna. "Još uvek nije jasno šta će se desiti", rekao je Liu.

Pandemija je poremetila globalne lance snabdevanja. Analitičari su ovog proleća upozorili da bi Foxconnove nevolje verovatno pogodile neke od najvećih brendova u elektronici. Pored Apple-a, kompanija proizvodi i proizvode za kompanije Majkrosoft, Dell i Soni.

Ranije ove nedelje, Soni je saopštio da poremećaji u lancu snabdevanja štete njegovom poslu sa elektronikom u kvartalu januar-mart. Neto profit je pao za 86% na 12,6 milijardi jena (118 miliona dolara), a prihod je opao za 18%.

Apple se, u međuvremenu, do sada držao relativno stabilno. Kompanija je prošlog meseca izjavila da je prihod u proteklom kvartalu veći nego što su analitičari očekivali.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara