Venecuela: Hrana se zbog nestašice deli na kartice

Boreći se sa nestašicama hrane, Vlada Venecuele uvodi novi sistem identifikacionih kartica, kako bi sprečili gomilanje i preprodaju hrane.

Administracija predsednika Nikolasa Madura objasnila je da će kartice za praćenje porodičnih kupovina u državnim supermarketima osujetiti ljude koji gomilaju namirnice kupljene po subvencionisanim cenama kako bi ih kasnije prodavali po cenama koje su nekoliko puta više.

Kritičari navode da je to još jedan znak da privreda naftom bogate Venecuele ide ka nefunkcionalnoj varijanti koja će ličiti na kubansku.

Registracija je počela u utorak u više od 100 supermarketa širom zemlje, kojima upravlja venecuelanska vlada, a najnoviji plan pozdravljaju potrošači iz radničke klase koji ponekad provedu i nekoliko sati u redovima kako bi kupili namirnice po nižim cenama. 

Zbog stroge kontrole nacionalne valute, i manjka američkih dolara, građani Venecuele sve teže dolaze do uvezenih namirnica poput mleka, brašna, toalet papira i kuhinjskog ulja. 

Ne pomaže ni kontrola cena, a proizvođači se žale da su pojedini proizvodi toliko jeftini da nije moguće ostvariti profit i opravdati njihovu proizvodnju. 

Venecuelanska vlada naziva novi program "sistemom sigurnog snabdevanja", što odražava Madurov sve oštriji rečnik usmeren protiv opozicije koju on optužuje za vođenje "ekonomskog rata". 

Venecuelanska organizacija za prava potrošača, Nacionalna alijansa korisnika i potrošača, ukazuje na kubanske ekonomske probleme, a najnoviji program identifikacionih kartica za potrošače naziva "ograničavanjem sledovanja" koje samo nosi drugi naziv. 

Iz te organizacije predviđaju da svim Venecuelancima koji ne budu imali kartice uskoro neće biti dozvoljeno da kupuju u državnim supermarketima.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara