Foto: Pixabay

Venecuela nudi Rusiji najveće zalihe nafte na svetu za otpis dugova?

Foto: Pixabay
Vlada Venecuele se priprema da preda celokupnu kontrolu nad državnom nafrnom industrijom ruskom energetskom gigantu Rosnjeftu kako bi otpisao sve svoje dugove prema Kremlju, naveo je dnevni list El Nacional a prenose moskovski mediji.

Izvori navode da je Vlada Rusije prijemčiva za tu ideju i da je više delegacija poslato u Venecuelu kako bi procenili situaciju u Petroleos de Venezuela SA (PDVSA). 

Ekspertski timovi iz Moskve su navodno ocenili da PDVSA mora da pokrene opsežan program otpuštanja kako bi povratila globalnu kompetitivnost.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharovna kazala da je Rosnjeft treba da odgovara na pitanja o potencijalnoj saradnji između dve naftne kompanije, dok su predstavnici Rosnjefta s odbili da komentarišu medijske izveštaje, ocenivši da su u pitanju "glasine”.

Bilo koja promena u upravljačkoj strukturi PDVSA bi morali da budu odobreni u parlamentu Venecuele, koja je trenutno pod kontrolom opozicije. 

Sjedinjene Američke Države su uvele sankcije naftoj industriji venecuele nakon što je u državi izbila politička kriza i demonstracije koje je Vašington podržao. SAD su takođe nagovestile da bi mogle da uvedu dodatne sankcije Rosnjeftu zbog toga što navodno pomaže venecueli u izbegavanju sankcija na izvoz nafte.

Venecuela raspolaže najvećim zalihama sirove nafte na svetu, koju eksploatiše isključivo PDVSA i time obezbeđuje najveći deo novčanih priliva u budžet te republike.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara