Nikolas Maduro FOTO: kremlin.ru

Venecuelanski predsednik se sastaje sa Đinpingom, traži ekonomsku pomoć

Nikolas Maduro FOTO: kremlin.ru

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro sastaće se sa Si Đinpingom, predsednikom Kine, jednim od najvećih kreditora finansijski posrnule venecuelanske ekonomije.

Maduro će se, u sklopu posete Kini koja ima za cilj produbljenje odnosa dve zemlje, sastati i sa kineskim premijerom Li Kećijangom, objavilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova. 

Maduro se, kako je saopštilo Ministarstvo, već sastao sa kineskim ministrom spoljnih poslova i šefom kineske Komisije za nacionalni razvoj i reforme, a relevantna ministarstva i kompanije iz obe zemlje potpisale su niz ugovora. 

Pre nego je napustio Venecuelu, Maduro je na aerodromu rekao da je na njegovoj agendi unapređenje komercijalnih, energetskih i finansijskih sporazuma sa Kinom, čija je ekonomska podrška bila od ključnog značaja za njegovu vladu, navodi AP. 

"Odlazim sa velikim očekivanjima i vidimo se ponovo kroz nekoliko dana sa velikim postignućima", poručio je Maduro. 

Britanska agencija Rojters javlja da će Maduro pokušati da ubedi ključnog azijskog finansijera da Karakasu isplati dodatne zajmove. 

Kina je u protekloj deceniji obezbedila Venecueli kredite, gotovinu i investicije u ukupnoj vrednosti većoj od 65 milijardi dolara, a Maduro će do nedelje boraviti u Kini na poziv predsednika Sija.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara