FOTO: Pixabay

Više od 40 odsto Amerikanaca misli da je socijalizam dobar

FOTO: Pixabay

Prema najnovijim anketama, 43 odsto građana Sjedinjenih Američkih Država smatra da je socijalizam „dobra stvar", navodi Svetski ekonomski forum (WEF).

Anketno pitanje glasilo je „da li bi neki oblik socijalizma bio dobar ili loš za državu u celini?" a procenat onih koji su odgovorili pozitivno značajno je porastao u odnosu na sredinu prošlog veka.

Kako navodi WEF, pozivajući se na anketu Galupa, u 1942. godini podrška socijalizmu bila je samo 25 odsto.

Svetski ekonomski forum navodi da je socijalizam ponovo tema u SAD zahvaljujući popularnosti političara kao što su Aleksandria Okasio-Kortez i Berni Sanders, koji otvoreno iskazuju podršku "demokratskom socijalizmu".

Međutim, rast popularnosti socijalizma dolazi zbog smanjenja broja građana koji su neopredeljeni prema njemu, a ne onih koji su protiv.

PROČITAJTE JOŠ:

Berni Sanders najavio kandidaturu za predsednika Amerike

Broj Amerikanca koji misle da je socijalizam loš takođe je porastao – sa 40 odsto 1942. godine na 51 odsto 2019.

Procenat onih koji nisu imali mišljenje prema socijalizmu drastično je pao sa 34 odsto u 1942. godini na samo šest odsto u 2019.

Ranije ankete pokazale su da sve Amerikanaca (23 odsto) socijalizam poistovećuje sa društvenom jednakošću nego sa državnim vlasništvom nad sredstvima proizvodnje (17 odsto). Radi poređenja, 1949. godine procenat potonjih je bio duplo veći, navodi WEF.

Takođe, veliki procenat građana SAD koje je ispitivao Galup – 29 odsto njih – izrazio je očekivanje da će u narednih 50 godina na svetu biti više socijalističkih zemalja.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara