Više od polovine stanovnika sveta redovno koristi internet

Foto: Pexels

Tokom prethodne godine po prvi put u istoriji je više od polovine stanovnika planete, odnosno odprilike 4,1 milijardi ljudi, tokom svih 12 meseci imalo pristup internetu, ukazuje najnovije istraživanje kompanije Fejsbuk (Facebook).

U istoj analizi se navodi da je pred čovečanstvom sada zadatak da preostalih 3,5 milijardi stanovnika poveže na svetsku mrežu, kako bi i oni imali priliku da ekonomski napreduju.

Komapnija se služila Inkluzivnim internet indeksom, koji boduje države sveta u odnosu na pristupačnpost interneta, njegovu relativnu cenu u odnosu na prosečna primanja i spremnost ljudi da ga koriste. 

Indeks obuhvata 100 država u kojima živi 91% populacije i u kojima se ostvaruje 96% svetskog bruto domaćeg proizvoda.

Istraživanje ukazuje da je brzina uključivanja građana najsiromašnijih država drastično usporio tokom 2019. godine, pošto se njihov broj uvećao za svega 3,8%.

Pored toga, svega desetak odsto domaćinstava u najsiromašnijim zemljama ima pristup internetu, dok je ta stopa u razvijenijim društvima znatno viša i iznosi 88,5%.

Srednje bogate zemlje trenutno imaju najbrži rast broja korisnika interneta, pošto se uvećala za 12% u proteklih pet godina, i sada se približio stopi od skoro dve trećine celokupne populacije.

Glavni "krivac" za sve veću dostupnost interneta su mobilni uređaji i pametni telefoni. 

Fejsbuk takođe ukazuje i da je zabrinjavajući trend to što su muškarci češće korisnici interneta, obzirom da ih u proseku ima 13% više. Rodne razlike u najsiromašnijim državama su najizraženije, gde ta stopa iznosi približno 35%.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara