Ilustracija FOTO: Pexels

VIDEO Dronovi koji laju čuvaju krave i ovce na Novom Zelandu

Ilustracija FOTO: Pexels
Farmeri na Novom Zelandu pronašli su novi, moderni način da čuvaju ovce i krave. 

To su dronovi sa zvučnicima koji emituju lajanje pasa. 

"Dok sam čuvao ovce primetio sam da se krave uvek suprostavljaju psima i neće da ih slušaju...Ali s bespilotnim letelicama, one to nikada to nisu učinile", kazao je pastir Kori Lambet, a prenosi portal World economic forum (WEF).

Da je to tako pokazuje i video snimljen dronom. Na njemu se vide  Lambeove krave i ovce, koje "slušaju" sve što im dron "kaže" i kreću se upravo u onom pravcu u kom ih on navodi. 

Ben Krosli, Lambeov poslodavac, rekao je da njegova farma četvrte generacije koristi bespilotne letelice, a njihov omiljeni model je DJI Mavic Enterprise, koji je programiran da preko zvučnika reprodukuje više zvukova, među kojima i lajanje. 

Inače, Novi Zeland nije jedina država na svetu koja koristi bespilotne letelice u poljoprivredi. One su našle primenu u celom svetu i to u svim oblastima poljoprivrede, uključujući i proveru useva, stanje zemljišta i sadnica, količinu vode  i drugo...

Da li to što roboti preuzimaju poslove čuvanja domaćih životinja znači da za pse uskoro neće biti mesta na farmama?

Odgovor je: Ne!

Visoka cena dronova, često punjenje baterije nisu baš najbolja preporuka za njih. A u tome je prednost  pasa, koji su definitivno "jeftinija radna snaga" od dronova, a i privrženiji su gazdama. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara