FOTO: Rens

(VIDEO, FOTO) Vaše sledeće patike mogle bi biti napravljene od kafe

FOTO: Rens

Iako se kafa proizvodi samo u nekoliko zemalja sveta, pije se u celom svetu: dnevno planeta popije oko dve milijade šoljica kafe. Tolika kafa stvara otpad. Soc od kafe često završi u kanti, a onda i na deponijama ili u sudoperi, wc šolji što značajno doprinosi problemu bacanja hrane.

Međutim, dva preduzetnika iz Helsinkija počela su da prave patike od soca kafe.

Kako priznaju, Son Chu i Jesse Tran su opsednuti patika. Ali pošto su zabrinuti zbog uticaja industrije na okolinu, a nisu mogli da nađu patike koje su i udobne, i moderne, i u skladu sa prirodom, napravili su svoje. 

Njihova kompanija Rens kombinuje tkanine napravljene od soca kafe i recikliranog plastinog otpada i pravi materijale dovoljno lake i otporne da mogu da se nose kao obuća. 

Par patika je težak 460 grama, od čega je 300 grama kafa. U svakom paru ima plastike ekvivalentno šest upotrebljenih plastičnih flaša. 

howmuchwasteRENS 1024x1024Patike koje ne smrde

Jedno od prirodnih svojstava soca od kafe je da eliminiše neprijatne mirise – to je dobra vest za svakoga ko ima problema sa mirisom nogu u patikama. Rens obuća je i veganska takođe. 

Sa mušterijama u 57 zemalja firma je na korak da uveća proizvodnju nakon uspešne fandrejzing kampanje. Proizvodnja se trenutno odvija u Kini, ali dva preduzetnika kažu da nameravaju da premeste proizvodnju u rodnu zemlju Vijetnam.

RENS Factory 1024x1024

Rens patike nisu usamljeni slučaj korišćenja otpadaka od hrane u proizvodnji odeće i obuće. Industrija mode je velika, sa godišnjom prodajom od 1,3 triliona dolara. Ali, ta industrija je odgovorna za 20 odsto svetske potrošnje vode, kao i generisanje štetnih emisija gasova i zagađenja.

Povećani interes za održivost u modi doveo je do korišćenja alternativnih materijala kao što su lišće ananasa, kora od banana, ostataka trske od šećera itd.

VIDEO O PATIKAMA MOŽETE POGLEDATI NA OVOM LINKU.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara