FOTO: Gradnja

VIDEO Milano gradi viseći vrt u samom srcu grada

FOTO: Gradnja
Milano planira da napravi izdignuti vrt koji će predstavljati centralnu tačku kružnog toka u samom srcu tog grada.

Idejni projekat je već predstavljen, a njegov cilj je zdraviji život u gradu, piše portal Gradnja.

Italijanske arhitektonske firme LADi Hypnos potpisuju projekat Sovraparco, koji predstavlja predlog regeneracije prometne gradske četvrti Piazzale Loreto. 

Prema predstavljenom konceptu postojeći kružni tok bi prošao kroz drastičan proces transformacije, kako bi se stvorio novi ozelenjeni prostor u samom centru grada, koji bi pružio stanovnicima Milana novo mesto druženja i opuštanja.

Projektom Sovraparco prostor se definiše kroz dve celine, odnosno otvoreni prostor u prizemlju i izdignuti stepenasti vrt. 

Prizemni deo bi između ostalog predstavljao i važnu vezu s gradskim metroom, a u ovoj zoni bi se nalazili i kafei i raznovrsne prodavnice, kao i javni toaleti, piše Designboom.


Centralni okulus

Konkavna forma izdignutog dela omogućava stvaranje zelenog utočišta u samom centru užurbanog grada, zaštićenog od saobraćajne buke i zagađenja. Pristup vrtu bi se organizovao preko stepenica i lifta, a centralni okulus bi bio otvoren sve do prostora ispod trga.

Zdraviji grad

Ovo bi bio i prostor u kome se u samom centru grada može u miru čitati knjiga, družiti ili čak i organizovati manja dešavanja i zabave.

Projekat Sovraparco bi trebalo da postane novi orijentir u Milanu, a istovremeno i da doprinese vegetaciji i zdravijem životu u gradu.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.