Virus gurnuo nemačku ekonomiju u ponor recesije

Foto: Pxfuel

Nemačka ekonomija strmoglavila se u recesiju nakon što je pretrpela najveći kvartalni pad od finansijske krize 2009. godine, pokazali su preliminarni rezultati koji su danas objavljeni, prenosi Rojtersov reporter iz Berlina.

Pad od 2,2 odsto najavio je nevolje koje tek dolaze. Ekonomisti očekuju dublji pad u drugom kvartalu, pošto se situacija u vezi sa pandemijom produžila tokom aprila i ranog maja, a sektori poput turizma i ugostiteljstva ostali su zatvoreni.

Ipak, Nemačka i dalje pokazuje bolje rezultate neko njene susedne zemlje, poput Francuske i Italije, čije su ekonomije pale za 5,8 i 4,7 odsto u prvom kvartalu.

Tome je doprinela odluka u 16 nemačkih saveznih država da se fabrikama i gradilištima dozvoli da nastave sa radom tokom pandemije, kao i paket pomoći vlade Angele Merkel, uključujući i državnu odluku da se radnici preusmere na kraće radno vreme i tako izbegnu masovna otpuštanja.

Podaci za četvrti kvartal 2019. sada su prepravljeni za 0,1 odsto, tako da je prethodno prijavljena stagnacija sada veća. To znači da je Nemačka tehnički već bila u receciji, nakon dva uzastopna kvartalna pada prizvodnje.

Analitičari ističu da prognoze u bližoj budućnosti nisu optimistične. "Pre nego što krene na bolje, da preciziramo, najpre će doći lošiji rezultati, iako je najgore možda već prošlo", ocenjuje nemački ekonomista Karsten Brzeski. 

Dodaje da se današnji podaci odnose na dve nedelje izolacije, pa se tri nedelje izolacije više i veoma postepeno ukidanje mera zaštite neće se dobro odraziti na drugi kvartal.

U ovoj godini, bruto domaći proizvod najveće evropske ekonomije opao je za 2,3 odsto od januara do marta, nakon rasta od 0,4 odsto u prethodna tri meseca, pokazali su podaci Saveznog zavoda za statistiku, dok su analitičari predviđali da će se proivodnja smanjiti za 2,2 dsto u četrtom tromesečju, u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara