Vodafone pokreće svoju 5G u Holandiji

Foto: Pixabay

Britanska telekomunikaciona kompanija Vodafone pokrenula je mrežu 5G na pola teritorije Holandije, a pokrivenost cele zemlje očekuje se krajem jula, piše Telecompaper.

Iako Holandija još nije počela sa licitacijom frekvencija u spektru 5G, Vodafone je saopštio da je za 5G moguće koristiti već postojeći spektar od 1.800 megaherca, što kompaniju čini prvom koja je uvela uslugu 5G u Holandiji.

Koristeći tehnologiju za deljenje dinamičkog spektra, koju je razvio Vodafone-ov partner Ericsson, Vodafone može da podeli postojeći spektar od 1 800 megaherca između 4G i 5G.

Izvršni direktor Vodafone Ziggo Jeroen Hoenkamp izjavio je da sistem već donosi značajna unapređenja usluge, koja će korisnici primetiti.

Latencija je poboljšana za 30 odsto, sa prosečnih 30 milisekundi (4G) na manje od 20 milisekundi, a brzina protoka podataka porasla je za prosečnih 10 odsto.

Maksimalna brzina od 450 megabita po sekundi teorijski se može povećati na gigabit po sekundi, kaže Hoenkamp.

On je rekao da je poboljšanje performansi deo razloga za trenutno pokretanje usluge 5G, jer je Vodafone na tržištu uočio "jasnu potrebu" za njom.

Odluka je takođe strateška, i predstavlja nadgradnju na strategiju „Giganet“ kablovskog operatera Ziggo, koji je vlasnik 50 odsto VodafoneZiggo-a.

U vezi sa mogućim zdravstvenim aspektima 5G, Hoenkamp je rekao da to mora da razmotri celo društvo, a ne samo operateri. Treba da učestvuju korisnici, političari i druge zainteresovane strane, kaže Hoenkamp.

On je rekao da je usluga 4G prilično ispod dozvoljenih ograničenja i da, imajući u vidu da operater koristi istu opremu i spektar, 5G neće biti drugačiji.

"Uveren sam da vlada, naučnici i regulatorna tela dobro rade svoj posao i da postavljamo nešto što je dobro i bez rizika", kaže Hoenkamp.   

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara