Volstrit FOTO: Flickr

Volstrit: Najveći pad deonica energetskih kompanija

Volstrit FOTO: Flickr

Na Vol stritu je u ponedeljak S&P 500 indeks skliznuo s najvišeg nivoa u pet meseci, što je najviše posledica pada cena nafte zbog čega su se pod pritiskom našle deonice energetskih kompanija.

Dow Jones ojačao je 44 boda ili 0,18 odsto, na 25.064 boda, dok je S&P 500 oslabio 0,10 odsto, na 2.798 bodova, a Nasdaq indeks 0,26 odsto, na 7.805 bodova.

Najviše su juče pale cene deonica u energetskom sektoru, u proseku za 1,2 odsto.

To je posledica pada cena nafte za više od četiri odsto jer su splasle zabrinutosti ulagača u vezi sa slabom ponudom "crnog zlata" na tržištima nakon što su ponovo otvorene libijske izvozne luke, a očekuje se i povećanje proizvodnje Rusije i drugih velikih proizvođača, piše SEEbiz.

S druge strane, znatno je porastao finansijski sektor, u proseku za 1,8 odsto, oporavivši se od pada u petak, kada su ulagače razočarali poslovni rezultati Wells Farga i Citogroupa.

Oporavak tog sektora usledio je nakon što je Bank of America izvestila o boljim nego što se očekivalo rezultatima u drugom tromesečju, pa je cena deonice te banke juče skočila više od četiri odsto.

Na početku nedelje na najvećoj svetskoj berzi trgovalo se oprezno, na što upućuje mršav obim trgovanja. Na američkim berzama vlasnika je zamenilo samo oko 5,4 milijarde deonica, dok je prosečni dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosio 6,6 milijardi.

Analitičari kažu da su ulagači oprezni jer se zahuktava sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija. Ovog meseca izveštaje će objaviti oko 60 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa.

Ulagači su optimistični u vezi poslovnih rezultata.

U anketi Rojtersa analitičari procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromesečju porasle oko 21 odsto u odnosu na isto razdoblje u 2017, zahvaljujući stabilnom rastu američke i svetske ekonomije, kao i poreskim promenama u SAD-u, piše SEEbiz.

Zbog toga se ulagači nadaju da će kompanije povećati dividende ili programe otkupa deonica na tržištu, što bi podržalo dalji rast cena deonica.

I na evropskim se berzama juče trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,8 odsto, na 7.600 bodova, a pariški CAC 0,36 odsto, na 5.409 bodova. Frankfurtski DAX porastao je, pak, 0,16 odsto, na 12.561 bod.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara