Foto: Pixabay

Vrednost Ubera naglo pala nakon objavljivanja izveštaja o nasilju

Foto: Pixabay

Kompanija Uber izgubila je nešto manje od milijardu dolara tržišne vrednosti sat nakon otvaranja Njujorške berze, nakon što je objavio da se u prethodne dve godine u automobilima njihovih vozača dogodilo oko šest hiljada slučajeva seksualnog zlostavljanja i blizu 460 slučajeva silovanja.

Tokom 2017. i 2018. godine Uber je u Sjedinjenim Američkim Državama obavio 2,3 milijarde vožnji, što znači da je više od 99,9% vožnji obavljeno bez ikakvih problema, navodi se u internom bezbednosnom izveštaju te kompanije.

"Važno je razumeti razmeru Uberovog poslovanja u tumačenju ovih podataka. Ove godine se u SAD svaki dan obavilo gotovo četiri miliona vožnji Uberom, odnosno više od 45 vožnji svake sekunde”, navodi se u izveštaju.

U javno dostupnom dokumentu koji se tiče samo SAD se navodi da su putnici u Uberu bili optuženi za seksualno zlostavljanje u 45% prijavljenih  slučajeva nasilja, a da su bili žrtve silovanje u preko 90% odsto slučajeva koje izveštaj pokriva.

Ostale žrtve su bili uposleni od strane Ubera, tako da su skoro 90% žrtava seksualnog nasilja bile žene putnice ili žene vozači.

Mada je broj prijavljenih slučajeva porastao u 2018. godini, učestalost incidenata je pala za 16% u odnosu na prethodnu godinu, obzirom da je broj obavljenih vožnji bio uvećan.

Prošle godine, Uber je zabeležio i 58 smrtnih slučajeva usled automobilskih nesreća i devet ubistava.

Uber je pozvao i druge kompanije i taksi udruženja da objave svoje podatke, kako bi se problem seksualnog nasilja sprečio na jedan sistematičniji način.

"Namera nam je da ostvarimo uticaj i izvan sopstvene kompanije, da podstaknemo i ostale da budu transparentniji sa svojim podacima i razmenjuju najbolje prakse koje nas sve mogu učiniti sigurnijima”, kazao jedirektor za pravna pitanje kompanije Uber Toni Vest.

PROČITAJTE JOŠ:

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Marko Van Basten

    Ma samo neka je jeftinije od regularnog prevoza ,nema veze za posledice .