Vrhovni sud Francuske traži da se Lafarge krivično goni zbog finansiranja terorizma

FOTO: Adrian Tync, Wikimedia

Vrhovni sud Francuske preinačio je odluku nižeg suda te države i naložio krivično gonjenje industrijskog giganta Lafarge zbog optužbi za saučesništvo u zločinima protiv čovečnosti i za finansiranje terorizma u Siriji, piše France24, prenosi Zero Hedge.

Niži sud je prethodno odbacio optužbe protiv Lafarge.  

Odluka Kasacionog suda Francuskoj značajan je korak unazad za proizvođača cementa, koji je optužen da je plaćao terorističkim grupama, uključujući ISIS, oko 13 miliona evra kako bi njihova fabrika u severnoj Siriji mogla da nastavi da radi urpkos višestranom građanskom ratu. 

Sud je presudio da bi kompaniju Lafarage trebalo krivično goniti zbog kršenja emabrga EU, finanisranja terorizma i dovođenja u opasnost života ljudi.

Šta sve možeš u Srbiji kad imaš prljav novac

Francuski vrhovni sud je obrazložio da neko može da čini zločine protiv čovečnosti, iako nema nameru da bude povezan sa počinjenim krivičnim delima. 

"Svesno plaćanje više miliona dolara nekoj organizaciji čija je jedina namena kriminalna delatnost, dovoljno je za saučesništvo, bez obzira što je druga strana delovala samo u cilju zadovoljenja komercijalnih aktivnosti", naveo je sud. 

WhatsApp obavestio osumnjičenog za terorizam da ga službe prate

Nakon spajanja švajcarske grupe Holcim i Lafarge, kompanija je morala prizna da je sirijska podružnica te fabrike plaćala predstavnike da pregovaraju sa terorističkim grupama kako bi im dozvolili rade u toj zemlji.

Kompanija je odbacila svaku odgovornost za to što je novac završio u rukama terorista.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.