FOTO: @POTUS

Vudvord: Tramp je opasno neupućen u svetska pitanja

FOTO: @POTUS

Nova knjiga legendarnog novinara Boba Vudvorda: "Strah: Tramp u Beloj kući", zasnovana na svedočenjima "insajdera" iz administracije, prikazuje američkog predsednika Donalda Trampa kao lidera opasno neupućenog u svetska pitanja, a njegovu Belu kuću kao disfunkcionalnu i razorno zaokupljenu unutrašnjim sporovima.

Kako javlja Glas Amerike, Vudvordova knjiga je zasnovana na stotinama sati intervjua sa ljudima koji su iz prve ruke učestvovali u Trampovom 20-mesečnom predsedništvu.

Američki lider opisan je kao čovek opsednut krivičnom istragom pitanja da li je opstruirao pravdu, pokušavajući da zaustavi istragu specijalnog tužioca Roberta Milera o ruskom mešanju u predsedničke izbore 2016.

Vudvord, koji je pre više decenija, kao mladi reporter Vašington posta napisao istraživačke članke o korupciji u Beloj kući, koji su doveli do ostavke predsednika Ričarda Niksona, poziva se na aktuelne i bivše zvaničnike Bele kuće koji vrlo negativno govore o Trampu, navodeći da ga nije zanimalo kako bi njegovi potezi na mestu predsednika mogli da ugroze svetsku bezbednost i da često nije upoznat sa opšte poznatim činjenicama.

Vudvordovi pokušaji da dobije intervju sa Trampom nisu urodili plodom, iako je predsednik, kasno, pokušao da razgovara sa novinarom nakon što je već završio rukopis knjige.

Autor, koji je jedan od urednika-saradnika Vašington Posta, citira šefa osoblja Bele kuće Džona Kelija, koji Trampa naziva "idiotom" i "neuravnoteženim".

"On je idiot. Nema svrhe pokušati da ga bilo šta ubediš. Potpuno je ispao iz koloseka. Ovo je opšte ludilo", rekao je Keli na jednom sastanku osoblja u svojoj kancelariji, kako prenosi Vudvord.

"Ne znam zašto je bilo ko od nas ovde. Ovo je najgori posao koji sam ikada imao."

Hteo da ubije Asada

Vudvord piše da je sekretar za odbranu Džim Matis opisivao Trampa kao nekoga ko ima mentalne sposobnosti "učenika petog ili šestog razreda."

Prema informacijama koje je skupio Vudvord, nakon hemijskog napada u aprilu 2017. koji se pripisuje sirijskom režimu Bašara al-Asada, Tramp je pozvao generala Matisa i rekao mu da želi da ubije sirijskog predsjednika.

"Ubićemo ga. Idemo! Idemo unutra i pobijmo ih!", rekao je Tramp, a nakon razgovora Matis se okrenuo prema jednom savetniku i rekao mu: "Ništa od toga nećemo preduzeti. Bićemo puno odmereniji".

Vudvord navodi da su saradnici često sklanjali dokumenta sa Trampovog stola u Ovalnoj kancelariji da bi ga sprečili da ih potpiše kako bi se sprovele akcije za koje su saradnici mislili da bi ugrozile svetsku bezbednost ili američke interese.

Autor to opisuje kao "administrativni puč" i "nervni slom" izvršne grane vlasti.

Vudvord navodi da Tramp često ismeva svoje saradnike iza leđa, i da je tako jednom rekao da bivši savetnik za nacionalnu bezbednost H.R. Mekmaster zbog načina na koji se oblači u jeftina odela izgleda kao "prodavac piva", a svog prvog šefa osoblja Rejnsa Pribusa je opisao kao "pacovčića koji trčkara unaokolo."
Bela kuća: Izmišljotina

Bela kuća odbacila je u saopštenju istinitost Vudvordove knjige.

"Ova knjiga nije ništa drugo nego izmišljene priče, mnoge od njih izmislili su bivši nezadovoljni zaposleni, kojima je rečeno da ocrne predsednika", rekla je portparolka Sara Sanders.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara