VW mora da obešteti žrtve 'Dizelgejt' skandala?

Foto: Pixabay

Ustavni sud Nemačke odlučio je danas da automobilski koncern Folksvagen načelno mora da plati kupcima modela s manipulisanim dizel-motorima, time što je potvrdio presudu pokrajinskog suda u Koblencu, koji je jednom kupcu njihovog automobila dodelio obeštećenje od 26.000 evra.

Euractiv javlja da je predsedavajući sudija ponašanje Folksvagena u takozvanom "Dizelgejt" skandalu ocenio kao "nemoralno", obzirom da su pojedini klineti bili "namerno oštećeni".

VW je u pojedine modele ugrađivao uređaje i softver koji bi prepoznali kada se automobil ispituje na emisije gasova staklne bašte, prilikom čega bi uređaji smanjivali štetne emisije. Plan kompanije, po svemu sudeći, bilo je puko uvećanje profita, a potpisivanje kupoprodajnog ugovora nanelo je štetu kupcima, dodao je sudija.

Današnja odluka predstavlja pravni presedan, obzirom da se procenjuje da bi ukupno oko 60.000 mušterija moglo tražiti povraćaj novca za modele u koje je bio ugrađen dizel motor modifikovan tako da na ispitivanju pokazuje smanjene vrednosti emisije gasova.

Evropski sud pravde takođe će ovog leta doneti presudu u "Dizelgejt" skandalu, u kome Folksvagen nije jedina okrivljena kompanija.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara