Foto: Pixabay

VW odlaže izgradnju fabrike u Turskoj zbog ofanzive u Siriji

Foto: Pixabay
Automobilski gigant Folksvagen odložio je donošenje konačne odluke o izgradnji fabrike u Turskoj zbog vojne operacije koju Ankara preduzima na severu Sirije, prenosi Handelsblat.

Nemački list navodi da je kompanija zabrinuta zbog potencijalnog narušavanja sopstvene međunarodne reputacije i da će sukob verovatno pomeriti odluku za nekoliko meseci.

Folksvagenov portparol je rekao da kompanija pažljivo i zabrinuto prati trenutnu situaciju, da se zvanično odlučivanje o lokaciji za novu fabriku nalazi u završnoj fazi, ali nije komentarisao druge detalje dogovora.

Izvori unutar kompanije su za Handelsblat naveli da Folksvagen i dalje želi da započne proizvodnju u Turskoj iz ekonomskih razloga, ali da će od takve odluke odustati u slučaju da dođe do eskalacije sukoba ili stradanja civila.

Mediji su ovog meseca preneli vest da će VW do 2022. godine početi proizvodnju Pasata nove generecije i modela Škode Superb u Manisi, četrdesetak kilometara od Izmira, a da će u proizvodnu liniju uložiti 1.4 milijardi evra.

U užem izboru za novu fabriku nemačkog Folksvagena, prema ranijim medijskim izveštajima, nalazile su se i Srbija i Bugarska.

Vojnu operaciju na severu Sirije kritikovali su i zvaničnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da obustavi ofanzivu kako ne bi došlo do humanitarne katastrofe.

PROČITAJTE JOŠ:

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara