Foto: Pixabay

WhatsApp obavestio osumnjičenog za terorizam da ga službe prate

Foto: Pixabay
Osumnjičeni terorista povezan sa islamskom državom, koji je navodno pripremao napade tokom božićnih praznika, izbegao je praćenje neimenovane evropske bezbednosne službe nakon što je WhatsApp obavestio njega i još 1.400 korisnika da su njihovi telefoni bili meta sajber napada.

Kako prenosi Vol strit žurnal (Wall Street Journal), zapadnoevropsske bezbednosne službe su angažovale izraelsku kompaniju NSO Group kako bi pristupile podacima sa Fejsbukovog WhatsApp-a, zbog snažne enkripcije koju ta aplikacija ima.

Kada su vlasti saznale da potencijalni terorista koristi WhatsApp za slanje šifriranih poruka, dobili su sudsku dozvolu da pristupe njegovim podacima "po svaku cenu”, zbog čega su i angažovali proizvođača špijunskog softvera.

Zvaničnik koji je vodio istragu je za Wall Street Journal naveo da je taj telefon bio jedini način da osumnjičenog prate, da su putem njega saznavali šta radi, sa kim razgovara i da li ima pomagače, ali i da je WhatsApp krajem oktobra više stotina korisnika obavestio o sajber upadu, nakon čega je osumnjičeni "nestao sa radara”.

Nevladine organizacije koje zastupaju pravo na privatnost upozoravaju da je NSO-ov softver u velikom broju slučajeva korišćen kako bi se nadzirali novinari, politički oponenti i verske vođe u Indiji, Meksiku i na Bliskom Istoku.

WhatsApp tvrdi da je takvo špijuniranje od strane nacionalnih država nezakonito i da štiti svoje korisnike, a matična kompanija Fejsbuk je istog dana protiv izraelske firme podnela krivičnu prijavu u Kaliforniji.

NSO je rekao da će se boriti protuv ove tužbe i da svoju tehnologiju licencira samo bezbednosnim službama i policijama koje istražuju terorizam i druge ozbiljne zločine.

PROČITAJTE JOŠ:


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.