Xiaomi ulazi na tržište elektičnih vozila

Foto: Pixabay

Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi predstavio je planove da tokom naredne decenije uloži oko 10 milijardi dolara u proizvodnju električnih automobila, započinjući tako ulazak na kinesko tržište električnih automobila, piše Yahoo Finance.

Suosnivač kompanije Lei Džun objavio je svoju nameru da predvodi novu, samostalnu diviziju koja će se baviti proizvodnjom električnih vozila, u onome što je nazvao svojim poslednjim velikim poduhvatom. 

Kompanija će za početak uložiti oko 1,5 milijardi dolara u proizvodnju električnih vozila, a tokom narednih godina planiraju da povećaju ulaganja. 

Kineski proivođač pametnih telefona pridružio se tehnološkim gigantima kao što su Epl i Huavej sa ciljem da uđe na automobilsko tržište.

U zavisnosti od napretka, Xiaomi bi na kraju mogao da uloži ukupno oko 10 milijardi dolara u projekat za samo tri godine, uzimajući u obzir spoljno finansiranje. 

Kompanija će uložiti oko 60 odsto predviđene sume i planira da prikupi ostatak sredstava, rekla je osoba upoznata sa projektom za Bloomberg.

Xiaomi ne planira da poziva spoljne investitore, jer želi potpunu kontrolu nad proizvodnjom automobila, dodao je Džun.

Ulazak Xiaomi-a na kinesko tržište električnih vozila, kako izveštava Bloomberg, otvara veliko novo područje rasta izvan pametnih telefona i ostale potrošačke elektronike, koje će se možda vratiti na niže stope rasta od 2023. godine.

Akcije Xiaomi-a porasle su za 6,1 odsto nakon ovog saopštenja.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara