Zašto su putevi u Emiratima najbolji na svetu

Putevi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima proglašeni su za najbolje na svetu u Izveštaju o globalnoj konkurentnosti koji je objavio Svetski ekonomski forum za period od 2017. do 2018. godine. Ta država je uspela da od skoro nepostojeće infrastrukture,  korišćenjem najsavremenijih tehnologija i građevinskih materijala dostigne zavidan nivo razvoja.

Mreža puteva samo u glavnom gradu Abu Dabiju se za nešto više od deset godina udvostručila, tako da je mreža saobraćajnica u najvećem od sedam emirata dostigla ukupnu dužinu od 25.000 kilometara.

Pored toga, Emirati su razvili jedinstveni materijal za izgradnju puteva, koju su nazvali strukturirani asfalt. Ta mešavina bitumena i agregata jedinstvenih za Abu Dabi je u stanju da izdrži ekstremne temperature podneblja. 

Pesak se ne zadržava na putu
Pored toga, nagib i pregib puteva u Abu Dabiju posebno su dizajnirani tako da se pesak ne zadržava na putevima, što sprečava njihovo habanje i troškove raščišćavanja svodi na nulu. 

Komunalnoj infrastrukturi, cevima i kablovima koja se nalazi ispod auto-puteva, radnici mogu pristupiti namenski izgrađenim tunelima. To znači da nema potrebe da se putevi raskopavaju a da se saobraća ometa ukoliko je potrebno popraviti ili zameniti delove komunalne mreže.

Briga o kamilama
Abu Dabi je takođe jedini Emirat koji ima namenske kamionske puteve paralelne sa postojećim rutama. Ovi putevi smanjuju rizik sudara običnih automobila sa većim vozilima i omogućavaju da transport robe nikada ne bude ugrožen saobraćajnim špicom.

U nekim oblastima oko Abu Dabija tradicionalne kamilje staze očuvane su izgradnjom namenskih podvožnjaka, koji omogućavaju kamilama da slobodno lutaju, a štite i životinje i vozače od nesreća. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Šone

    Kod nas bi trebalo izgraditi nadvožnjake da ljudi mogu slobodno da lutaju a tako bi se i smanjio broj nesreća na našim putevima :)