Zamena polovine javne rasvete u Zagrebu koštaće 42 miliona evra

Photo:Pixabay

U Zagrebu se sprovodi rekonstrukcija oko 40 odsto celokupne javne rasvete. Posao se obavlja u javno-privatnom partnerstvu, u okviru projekta vrednog 318 miliona kuna (42 miliona evra) i predstavlja deo strategije da glavni grad Hrvatske postane pametan grad.

Ovim projektom Zagreb želi da želi da poveća energetsku efikasnost sistema, smanji negativan uticaj na klimu, kao i da se pripremi da postane pametan grad (smart city, eng.), navela je Regionalna energetska agencija severozapadne Hrvatske – REGEA, koja je pripremila i operativno izvodi projekat. 

Realizacijom projekta ostvariće se ušteda u održavanju kao i smanjenju u potrošnji struje oko 75 odsto, odnosno oko 21 gigavat sata godišnje.

Rekonstrukcijom javne rasvete doći će i dosmanjenja emisija CO2 za oko 5.000 tona na godišenjem nivou, navela je REGEA.

Modernizacija sistema javne rasvete je predviđena po modelu ugovora o energetskom učinku (energy performance contracting – EPC).

Po takvom modelu ugovora privatni partner, koji još uvek nije poznat, samostalno projektuje, finansira i izvodi radove na rekonstrukciji javne rasvete i garantuje ostvarenje ugovorenih standarda.

Ugovor se sklapa na sedamnaest godina – dve godine su predviđene za projektovanje i izvođenje radova, a petnaest za pružanje usluge javne rasvete, prenosi Balkan Green Energy News.

Program zamene dela javne rasvete realizuje se uz pomoć programa Evropska lokalna energetska podrška (ELENA – European Local Energy Assistance) i projekta RePubLEEc.

Grad Zegreb realizacijom ovog projekta se neće ni zadužiti, već će doći i do uštede zbog troškova električne energije.

Ovakav EPC ugovor garantuje izvršenje i štiti javni novac, jer se u slučajevima neostvarivanja ugovorenih standarda naknada automatski umanjuje na mesečnom nivou (engl. pay-per-performance scheme), što nije u interesu privatnog partnera, stoji u saopštenju.

Grad imati mogućnost komunikacije i nadzora i regulacije svetiljki u stvarnom vremenu, kao i evidenciju kvarova i potrošnje energije, jer je ugovorom  predviđeno i otvaranje upravljačko-nadzornog centra sistema javne rasvete, pa će Svaka svetiljka u sistemu će imati predviđeno mesto za postavljanje različitih senzora – za merenje buke, temperature vazduha, vlage, protoka vozila, osvetljenosti, nadzora punjača električnih vozila i komunikacijskih antena. Sve to zajedno stvara mogućnosti za Smart City aplikaciju. 


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.