Zaposleni Amazona spremaju opšti štrajk za Crni petak

Photo:Pixabay

Zaposleni u Amazonu širom sveta pripremaju se za štrajk za "Crni petak", prvi petak nakon američkog praznika Dana zahvalnosti, kako bi se poboljšali uslovi rada i zahtevala veća odgovornost rukovodilaca kompanije.

Štrajk će biti organizovan u više od 20 zemalja u okviru kampanje "Make Amazon Pay"  koju vodi koalicija 70 sindikata i organizacija uključujući Greenpeace, Okfam i Amazon Vorkers International.

Zahtevi koji se traže u okviru ove kampanje su uključuju povećanje plata, bolju sigurnost posla i "obustavljanje oštrog režima produktivnosti i nadzora koji je Amazon koristio da bi stisnuo radnike". Na protestu se očekuju zaposleni iz svih sektora.

"Koalicija takođe poziva na "vraćanje društvu" koje uključuje pojačane napore za održivost, povećanu transparentnost podataka i privatnosti i okončanje partnerstava sa policijskim snagama i imigracionim vlastima koja su 'institucionalno rasistička'", navodi Businessinider.

U okviru zahteva kampanje se navodi da Amazon nije sam u ovim lošim praksama, ali je se nalazi u centru propalog sistema koji pokreće nejednakost, klimatski slom i demokratsko propadanje.

"Pandemija je razotkrila kako Amazon stavlja profit ispred radnika, društva i naše planete…Amazon uzima previše, a vraća premalo. Vreme je da učinite da Amazon plati", navedeno  je veb stranici ove kampanje.

Potparolka Amazona Keli Nantel rekla je saopštenju da  kompanija "izmišlja i značajno ulaže" u nekoliko kategorija kojima se kampanja bavi,kao što su posvećenost klmatskim naporima da se dostigne neto nulte emisije ugljenika do 2040. kao i da se zalažu za poboljšanje konkurentnih plata i beneficija.

"Ove grupe predstavljaju različite interese, iako nismo savršeni ni u jednoj oblasti, ako objektivno pogledate šta Amazon radi u svakoj od ovih oblasti, videćete da svoju ulogu i svoj uticaj shvatamo veoma ozbiljno," rekla je Nantel.

Uspon kampanje je pratio veliki pritisak na sindikalno udruživanje u celoj kompaniji, kao i nedavno u Amazonovom skladištu na Staten Islandu. Kao jedan od primera se navodi umešanost Amazona u kontraverzu da je navodno učestvovao u taktici razbijanja sindika učestvovao u taktici razbijanja sindikata koja je možda osujetila glasanje u skladištu u Alabami.

U naporima da dođu do pravde kampanje "Make Amazon Pay" je optužila Amazon za izbegavanje poreza. Prema izveštaju ProPublica objavljenom u junu, njen osnivač Džef Bezos nije platio porez na dohodak između 2006. i 2018. On je trenutno najbogatija osoba na svetu sa neto vrednošću od 210,7 milijardi dolara


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.