Hrvatski nacionalni avio prevoznik FOTO:Vikimedia

Zaposleni u avio-kompaniji Kroacija erlajns spremaju štrajk usred turističke sezone

Hrvatski nacionalni avio prevoznik FOTO:Vikimedia
Hrvatsku bi mogao da pogodi štrajk sindikata i zaposlenih u nacionalnoj avio-kompaniji Kroacija erlajnsu usred turističke sezone.

Naime, pregovori o kolektivnom ugovoru koji su trajali ceo prošli mesec propali su.

Kako piše Jutarnji list, u Upravi te nacionalne kompanije i sindikata je potvrđeno da je došlo do zastoja u pregovorima, a najavljen je i postupak mirenja.

"Ako postupak završi neuspešno, postoji zakonski osnov za pokretanje štrajka", piše zagrebački dnevnik, uz napomenu da kompanija o najavljenom postupku mirenja nije primila nikakvu službenu zabelešku.

To je zagrebačkom dnevniku potvrdio portparol avio-kompanije Davor Janušić, a nezvanično list saznaje od predstavnika sindikata da od Uprave traže vraćanje materijalnih i nematerijalnih prava koja su im sistematski smanjivana i ukidana od 2013. godine.

Kako bi to nadoknadili sada traže sektorski dodatak i humanije radno vreme jer su, kako navode, posade premorene.

S druge strane, Uprava insistira na predlogu iz decembra prošle godine kada su, kako se saznaje, ponudili određeno povećanje materijalnih prava, međutim sindikati time nisu zadovoljni.

Sindikati će ovih dana pokrenuti proces mirenja koji traje mesec dana i prema dosadašnjim iskustvima nikad nije urodio plodom.

Ukoliko proces propadne, sindikati imaju zakonski osnov za pokretanje štrajka.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara