Zbog rata u Ukrajini dodatno ugrožena proizvodanja čipova

Foto: Pixabay

Rusija, koja se zbog rata u Ukrajini nalazi pod sankcijama zapadnih zemalja, ograničila je izvoz plemenitih gasova, koji su ključni sastojci za pravljenje brojnih elektronskih komponenti, među kojima su najvažniji čipovi, preneo je Rojters

Kako je saopštilo rusko ministarstvo trgovine, cilj tog poteza je da se "učvrsti tržišna pozicija te zemlje", a ograničenje bi trebalo da traje do kraja godine.

Ukrajina je inače bila jedan od najvećih svetskih dobavljača plemenitih gasova sve dok u martu nije obustavila proizvodnju u svojim fabrikama u gradovima Mariupolj i Odesa.

Izvoz plemenitih gasova, kojima je Rusija snabdevala Japan i druge zemlje, biće dozvoljen samo uz posebnu državnu dozvolu do 31. decembra, saopštila je ruska vlada.

Svaki peti krompir iz Nemačke
Od ljuske krompira prave ekološke ploče za nameštaj

Taj potez će pružiti priliku da se "preurede lanci (snabdevanja) koji su sada pokidani i da se izgrade novi", rekao je zamenik ministra trgovine Vasilij Špak.

Prema procenama ruskog ministarstva trgovine, Rusija obezbeđuje 30 odsto svetske ponude plemenitih gasova.

Tajvan, zemlja koja je vodeći svetski proizvođač čipova, uveo je ograničenja na izvoz elektronskih komponenti u Rusiju nakon što je Moskva pokrenula vojnu invazuju u Ukrajini.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.