Zemlje članice EU odlučivaće koje će se vakcine prihvatati za kovid-pasoš

Foto: Pixabay

Ključna pitanja i odluke oko "COVID-19 pasoša" biće u rukama zemalja članica Evropske unije, što znači da će nacinalne vlade odlučivati da li će da prihvate rusku i kinesku vakcinu, piše Politico.

"Kovid-pasoš" biće potvrda o vakcinaciji protiv koronavirusa, kojim će se slobodno putovati unutar zemalja Evropske unije, ali trenutno važi samo za vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA).

Među njima trenutno nema ruskog i kineskog rešenja za COVID-19.

Prema nacrtu plana koji je pribavio Politico, Evropska komisija će predložiti da svaka država EU koja uz potvrdu dozvoli vakcinisanim ljudima ulazak bez testiranja ili samoizolacije, mora da prihvati potvrde o vakcinaciji drugih zemalja.

Iako se ta obaveza odnosi trenutno samo na vakcine koje je odobrila EU, pojedine države članice imunizaciju vrše i "Sputnjikom V" i Sinofarmovim sredstvom. 

Ipak, nacrt naglašava da zemlje EU mogu da odluče da li će da prihvate ruska i kineska cepiva po sopstvenom nahođenju.

Komisija treba da predstavi predlog u sredu, a sama ideja "kovid-pasoša" suočava se sa nizom problema.

Andrea Amon, direktorka Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, rekla je u utorak da nema dovoljno informacija o tome koliko dugo vakcine štite od virusa, tako da je još uvek neopravdano davati vakcinisanim ljudima posebne privilegije, ili diskriminisati nevakcinisane putnike.

Da bi to zaobišla, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen prethodno je rekla da sertifikat ne bi trebalo da obuhvata samo vakcinacije putnika, već i spisak njihovih testova ili oporavka od virusa.

Potvrda "ne može i ne sme biti preduslov za ostvarivanje prava na slobodno kretanje i ne može biti preduslov za korišćenje usluga prekograničnog prevoza putnika kao što su avio-kompanije, vozovi, autobusi ili trajekti", naglašava se u nacrtu predloga.

Lični podaci navedeni u potvrdi bili bi ograničeni na ono što je "strogo neophodno" i uključivali bi informacije kao što su marka uzete vakcine, kao i datum i mesto vakcinacije, navodi se u nacrtu.

Potvrda bi osigurala "veoma visok" nivo zaštite podataka, piše u predlogu, dodajući da će samo relevantne državne vlasti u zemlji odredišta, kao i prekogranične usluge prevoza, koristiti lične podatke za verifikaciju vakcinacije osobe, testiranje ili status oporavka.

Sertifikat ne bi trebalo da zahteva bazu podataka na nivou EU, dodaje se.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara