Zum će ipak ponuditi enkripciju svim korisnicima

Foto: Pixabay

Platforma za video-konferencije Zoom (Zum) će krajem meseca nuditi uslugu end-to-end enkripcije svim korisnicima, nakon što je odustala od kontroverznog poslovnog plana da povišene mere sigurnosti budu ponuđene samo pretplatnicima, preneo je CNN (Si-En-En).

End-to-end enkripcija je metod šifrovanja koji omogućava potpuno privatno slanje poruka i podataka između dve osobe, gde niko osim učesnika razgovora nema pristup razmenjenim podacima, uključujući i samu kompaniju koja održava digitalni servis.

"Pronašli smo ravnotežu između legitimnog prava svih korisnika na privatnost i bezbednosti korisnika naše platforme", saopštio je direktor kompanije Erik Juan.

Prethodno je Juan bio meta kritika nakon što je u finansijskom izveštaju kompanije saopštio da Zum neće nuditi end-to-end enkripciju besplatnim korisnicima usluge jer želi da "sarađuje sa FBI-jem i lokalnim policijskim službama ukoliko neki ljudi iskoriste Zum u zlonamerne svrhe".

Rasprava po pitanju enkripcije već dugo traje između tehnoloških firmi i policijskih službi, a kompanije kao što su Epl i Fejsbuk već su odbijale zahteve vlada za pristup podacima korisnika.

Brige o privatnosti prate Zum od druge polovine marta, kada je kompanija potvrdila da video pozivi nemaju enkripciju, iako je reklamni materijal nagoveštavao da ima.

Iz Zuma su reagovali odlaganjem svih novih mogućnosti na 90 dana, kako bi radili na pitanjima sigurnosti, kao i akvizicijom firme Keybase za pomoć oko bržeg uspostavljanja enkripcije.

Ova bezbednosna opcija u poslednje vreme postala je još važnija za kompaniju jer, iako je servis prvobitno napravljen kao platforma za rad od kuće, počeo je da se koristi i za privatne skupove uključujući rođendane, sahrane, vladine sastanke kao i skupljanja aktivista.

Besplatnim korisnicima će od sad biti tražene dodatne informacije tokom prijavljivanja, poput telefonskog broja, kako bi se "ograničio broj zlonamernih naloga", rekao je Juan.

Enkripcija će biti opcionalna, budući da ograničava određene funkcije Zuma, poput zvanja preko mobilnog telefona i snimanja sastanaka.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara