Čadež: Trebalo bi motivisati dijasporu da ulaže u Srbiju

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež poručio je danas u Cirihu da bi novim, zdravim odnosom, trebalo motivisati dijasporu da ulaže u Srbiju, ističući da bi, sa nivoa "pomoć rođacima", trebalo da pređemo na zajedničke projekte u obostranom interesu.

"Ne treba da baziramo našu saradnju na klasičnoj pretpostavci samo da imamo dijasporu. Dijaspora je doznakama u zemlju poslala u proteklih deceniju i po više od 40 do 75 milijardi evra, a želimo da u saradnji, sa nivoa pomoći rođacima, dođemo na rada na zajedničkim projektima koji će biti ulaganje u obostranom interesu", poručio je on.

Predsednik PKS je istakao da dijaspora treba da ulaže u Srbiji, gde bi ostvarla profit, i ujedno stvarala nova radna mesta kojim bi pomogla građanima u matici.

"Veza dijaspore i matice morala bi da se gradi na novim, zdravim ekonomskim osnovama, na razumevanju i sinergiji aktivnosti", rekao je Čadež, koji je danas u Dietikonu pokraj Ciriha otvorio Svesrpski Samit "Expo 2016".

Čadež je, u izjavi Tanjugu, rekao da je glavni cilj umrežavanje kompanija naših ljudi iz dijaspore među sobom, njihovih poslovnih partnera, kao i sa kompanijama iz matice.

"Svi koji posluju su veliko blago jer sa sobom nose mrežu kontakata i ljude sa kojima sarađuju. To može biti korisno ako radimo na konkretnim projektima i postavimo saradnju na nove osnove sa manje emocija a više konkretnih stvari", poručio je Čadež.

On je podsetio da je u okviru Poslovnog saveta uspostavljeno šest sektorskih radnih grupa i četiri sekcijske grupe koje horizontalno pomažu PKS svojim iskustvom kada je reč o unapređenju poslovnog ambijenta.

Prema njegovim rečima matica želi da iskoristi iskustva svojih građana koji rade u dijaspori godinama.

S tim u vezi je najavio predstojeće aktivnosti poput susreta IT kompanija iz Čikaga i Srbije, kao i predstavljanje srpske privrede u Lionu.

On je istakao da PKS radi na realizovanju novog koncepta saradnje.

Čadež je ukazao da je u PKS počela da radi i Međunarodna kancelarija - Centar alumnista za prenos znanja i razvoj, koja okuplja predstavnike alumnista sa najprestižnijih univerziteta u svetu, kao i da Komora podržava i aktivno sa alumnistima učestvuje u pripremi organizacije događaja "„Jedan svet mladih" koja će se održati naredne godine u Beogradu.

Čadež je danas u Dietikonu pokraj Ciriha otvorio Svesrpski samit "Expo 2016", u okviru kojeg je predsedavao prvom sednicom Poslovnog saveta za dijasporu PKS van Srbije.


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara