Foto: Pixabay

Češka kompanija preuzela JAT tehniku

Foto: Pixabay
Češka kompanija Avia Prime otkupiće više od 99% udela u kapitalu JAT tehnike Odlukom Ministarstva privrede, prenosi portal eKapija.

Iako je pored Avia Prime i švajcarski SR Technics podnela zahtev za učešće na tenderu, samo je firma iz Praga zapravo podnela prijavu za učešće u postupku, 

Avia Prime je takođe i stopostotni vlasnik Adria Tehnike iz Slovenije i Linetech-a iz Poljske i jedan je od većih igrača na tržištu održavanja i servisiranja vazduhoplova.

JAT Tehnika, čije je sedište na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu, biće četvrta lokacija za održavanje aviona Avia Prime grupe, zajedno sa aerodromima u Ljubljani, i aerodromima Katovice i Ržežov u Poljskoj.

Ministarstvo privrede je krajem oktobra oglasio prodaju JAT tehnike u postupku javnog prikupljanja ponuda, a početna cena bila je 50% njene procenjene tržišne vrednosti, odnosno 10,24 miliona evra.

Prethodno je država pokušala da privatizuje poslednji sastavni deo Jat ervejza desio se u septembru, a sam početak procesa privatizacije se odvija od juna.

Finansijski izveštaji ukazuju da JAT Tehnika posluje pozitivno , a godišnji poslovni prihodi u poslednje četiri godine kreću se između 21 i 24 miliona evra godišnje.

PROČITAJTE JOŠ:

Er Srbija za pet godina dobila više od 200 miliona evra subvencija


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Roko

    Ako je firma profitabilna i prodaje se za pola godisnjeg profita tu nesto nije cisto evo je cu da je kupim za ceo god. profit