ČEZ smanjuje poslove na Balkanu i širi se na Zapad

Češka elektroenergetska kompanija Čez smanjuje problematične poslovne aktivnosti na Balkanu kako bi se proširila na Zapadu, javlja Blumberg.

Preduzeće iz Praga je u pregovorima o prodaji termoelektrane na ugalj i kompanije za distribuciju električne energije u Bugarskoj.

Čez bi, takođe, mogao da proda 50 odsto akcija u kompaniji Akcez Enerji Yatirimlari koja strujom snabdeva 3,4 miliona ljudi na severozapadu Turske, navodi njujorška agencija. 

"Iako rukovodstvo još uvek nije u zvaničnim pregovorima, otvoreno je za ponude", izjavio je finansijski direktor kompanije Martin Novak. 

"Menjamo naš fokus. U smislu novih aktiva, kompanija se sada okreće obnovljivim izvorima, i to definitivno u centralnoj i zapadnoj Evropi, a ne u jugoistočnoj Evropi", dodao je Novak. 

Sa prodajom aktiva u Bugarskoj, što bi, prema očekivanjima kompanije, trebalo da bude realizovano u narednim mesecima, staviće se tačka na brzu ekspanziju koju je započeo prethodni menadžment kompanije na tržišta u razvoju - od Albanije do Rumunije i Turske. 

Nakon što je potrošio stotine miliona dolara u jugoistočnoj Evropi u prošloj deceniji, Čez je odlučio da promeni taktiku posle brojnih sukoba sa lokalnim zakonodavcima i regulatorima, prenosi njujorška agencija.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara