Čija su brojila: Udruženja potrošača protiv EPS Distribucije

Foto: Nova ekonomija

EPS Distribucija je prošle nedelje najavila da će svojim potrošačima, u skladu sa Zakonom o energetici početi da šalje ugovore o preuzimanje električnih brojila i ostale priključne opreme, jer ona spadaju u deo distribitivnog sistema, navode u tom preduzeću za Novu ekonomiju. Iz organizacija za zaštitu potrošača apeluju na građane da ne pristanu na to i da se ne odriču priključne opreme koju su sami platili.

"Ja smatram da je to štetan i jednostran ugovor i da je to nepoštena poslovna praksa jer u ugovoru (koji se nudi korisnicima) nedostaje pravična nadoknada za ustupanje privatnog vlasništva", kaže za Novu ekonomiju predsednik i osnivač novosadskog Udruženja za zaštitu prava potrošača Prosperitet, inženjer Radomir Ćirilović.

On navodi da je svojevremeno za uvođenje struje u kuću moralo da se plati 1.500 nemačkih maraka za takozvanu "energetsku saglasnost", koja je uključivala tehničku dokumentaciju, razvodni orman, određeni presek kabla, određenu amperažu osigurača i strujno brojilo. 

"(Preuzimanjem brojila) oni će zapravo preuzeti moje vlasništvo, vaše vlasništvo", smatra Ćirilović, i ocenjuje da su" svi problemi lako oborivi na sudu, a u korist potrošača".

Ćirilović smatra i da EPS ne može da preuzima brojila i opremu od korisnika pod pretnjom da će potrošači biti "odgovorni za njihovo održavanje", jer na taj način EPS "zanemaruje Zakon o metrologiji", koji ga kao energetski subjekat "obavezuje da se stara o svim brojilima".

"Zakon o metrologiji kaže da o svim mernim uređajima, počev od pijačne vage do elektrtičnog brojila, gasomera, mora da se stara imaoc, vlasnik ili korisnik mernog uređaja", podseća Ćirilović.

To prema njegovim rečima znači i da EPS ne mora da bude vlasnik brojila da bi se starao o njemu, jer je prema zakonu takođe dužan da vrši njihovo baždarenje.

Važeći pravilnik propisuje da električno brojilo mora da se baždari svakih 12 godina, a evidenciju o baždarenju, po istom zakonu, mora da vodi energetski subjekat.

Dodao je i da da se na brojilima nalaze tri državne plombe koje korisnik ne sme da dira i da "milioni brojila u Srbiji nisu baždareni jer to zahteva dosta novca".

"U Srbiji elektrodistribucija protivzakonito vrši svoju delatnost zato što meri i obračunava utošak eletrične energije na neispravnim brojilima", napominje Ćirilović.

Sa idejom o preuzimanju brojila i ostale opreme od strane EPS Distribucije ne slažu se ni u Organizaciji portošača Efektiva.

"Oni bi to da uzmu besplatno, hajde da vidimo zašto, zbog čega se to preuzima, šta je korist za potrošače i šta je eventualno šteta (za EPS Distribuciju)", kaže za Novu ekonomiju direktor Efektive Dejan Gavrilović.

Prema njegovim rečima, cilj EPS-ove akcije se nigde ne objašnjava, niti se komunicira sa ljudima, nego im je ponuđen ugovor da im se oprema preda u trajno vlasništvo, pozivanjem na Zakon o energetici.

"U redu, ako postoji zakon, što onda šaljete ugovore, što samo ne preuzmete (opremu)", upitao je Gavrilović.

Efektiva je takođe pozvala građane da ne potpisuju ugovor koji im EPS distribucija pošalje radi preuzimanja priključne opreme.

EPS: PRIKLJUČNA OPREMA JE DEO DISTRIBUTIVNE MREŽE

U odgovoru Elektro-privrede Srbije Novoj ekonomiji kažu da prema Zakonu o energetici, brojilo za električnu energiju, merno razvodni orman u kojem se ono nalazi, priključni vod, instalacije i oprema u merno razvodnom ormanu predstavljaju deo distributivne elektro-energetske mreže.

Zakon o energetici je definisao da svi ti uređaji treba da budu u vlasništvu operatera distributivnog sistema najkasnije do kraja 2020. godine,

"U skladu za Zakonom o energetici, EPS Distribucija kao operator distributivnog sistema u Srbiji dužna je da od korisnika preuzme merne uređaje, merne ormare, priključni vod i instalacije, jer čine deo mreže", kažu u EPS-u.

U odgovoru se dodaje da korisnici nemaju nikakve troškove tokom tog preuzimanja, kao i da je cilј akcije "objedinjavanje kompletne elektrodistributivne mreže i rasterećenje korisnika od budućih troškova održavanja", u skladu sa Zakonom o energetici. 

"Postojeći merni uređaji su i do sada bili, a  i u buduće će biti, sukcesivno, zamenjivani savremenijim uređajima, u skladu sa važećim tehničkim propisima", poručuju iz EPS-a.

Naglašavaju da će svako ko ne potpiše ugovor o preuzimanju priključne opreme biti odgovoran za njihovu funkcionalnu ispravnost.

Napominju da unutrašnje instalacije ostaju kao i do sada u vlasništvu korisnika, kao i da potrošači u slučaju da žele da promene snabdevača strujom, neće imati "bilo kakvih novih troškova vezanih za merni uređaj".

Snabdevači, kako objašnjavaju, po pravilu svugde u svetu koriste jedinstvenog distributera.

Čedomir Savković


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (16)

 • Vladan Simonović

  24 .2.2021 Radnici Ed Pirot izvršili su promenu mog broila sa izgovorom da je starije od 12 godina umesto mog digitalnog broila novijeg datuma proizvodnje dobio sam staro "iskrino" broilo iz 1973 godine.Smatram da sam oštećen i bukvalno pokraden žalio sam se u ED Pirot i dobio odgovor da je to njihovo pravo. Kad sam uvodio struju pre oko 12 godina imao sam "iskrino"broilo baždareno tada mi je rečeno da takva broila više ne ugrađuju pa sam onda kupio novo digitalno koje mi je sada zamenjeno .Koja su moja prava i kome ja da se žalim? To je kao da ti uđe neko u sobu uzne lcd televizor i stavi ti crnobeli iz 1973 godine i kaže ti da je to ok!

 • Aksentijevic

  Meni jos nista nije stiglo od te ujdurme, ne mogu da diraju nista na mojoj kuci i u mom dvoristu, sve sto to tu ima ja sam platio cak i banderu 100 m dalje. Ako nece da ih ja obavestavam svaki mesec mailom kolika je potrosnja onda neka na tu banderu okace svoj strujomer i nek bude digitalni, pa neka ga citaju daljinski ako imaju IT-i pismen kadar. Tamo na tom trulom zapadu ucitaju ti pocetno stanje, odrede ti na osnovu potrosnje iz predhodnog perioda akontaciju koju placas svaki mesec i nema citanja za svaki mesec, no na kraju godine ocitaju sve strujomere i onda od ocitanog oduzmu pocetno stanje i posalju ti racun jedan jedini, ne 12 racuna za godinu, vec jedan jedini za celu godinu i prikazu da li imas doplatu ili predplatu. Ustedeli su 11 racuna godisnje+ papir, stampu 11 racuna + troskovi 11 meseci citanja, + troskovu dostave i TV ne placas preko racuna za struju. Ali ovi nasi iz EDb-ea vise vole da citaju jer tu mogu da se ovajde saljuci svoje ljude u citanje pa onda dele sa njima naplatu za tu uslugu, a sve to naplate od potrosaca. Kako je lepo biti glup! kako bi to zapevavao cuveni Bora Corba.

 • Mari

  2010 kada sam uvofila struju u novi objekat morala sam da platim satove, kablove odobrenje i jos neke takse .Pre dve godine sam morala da dodam jos jedno brojilo koje sam morala da platim i novu kutiju jer postojeca nije bila postavljena na ulici. Sad treba da im poklonim par hiljada eura. Pa to nema nigde.

 • Mihajlo

  Da li iste ugovore EPS salje i drzavnim ustanovama i institucijama ( vojska,policija,sudstvo,skolstvo,zdravstvo ) jer i oni imaju elektro opremu o kojoj je rec.Ili ove ugovore salju samo fizickim licima tj.gradjanima.Ako je po zakonu EPS treba da posalje ovakav ultimativni ugovor i npr.generalstabu vojske RS.

 • Deki

  Mogu da ga preuzmu nakon uplate na moj tekući račun.U suprotnom od mene mogu da dobiju samo k....

 • miroslav

  ahah dolazim ti u kucu i uzimam ti auto i kazem ne brinite nemate ama bas nikakvih troskova i ovo je sve po zakonu. gospodo mozete slobodno da otkupite nasa brojila po nabavnoj ceni

 • Www

  A da vi lepo za pravna pitanja konsultujete pravnika a ne inzenjera? Gospidin nije merodavan za tumacenje zakona. Da pidsetim da su prve sim kartice kostale 10 000 dem. Da li je neko cratio pare u tom iznosu nakon raskida ugovora?

 • Dušan

  Meni su izgorela dve zice na konzoli. Došli iz EPSa i rekli naše je do konzole i nisu hteli da poprave. Platio privatno 100evra. Od tada ih ne puštam u moj posed. Samo kažem vaše je do konzole izlazite napolje. I za divno ćudo odlazili su bez pogovora. Potpisom dajemo i dozvolu da udju u posed kad god oni hoće. Ovo su pokušali pre trideset godina i nije im uspelo, neće ni sad.

 • Bob Rock

  Gospodo iz EPSa, ako po zakonu morate biti vlasnici svih tih uređaja onda izvolite kupite nam nove ili otkupite postojeće od nas. Nemojte biti toliki bednici i licemeri da nam oduzimate opremu i još bulaznite da nas to neće ništa koštati. Ajde za promenu malo vi nama ustupite besplatno struju a mi vam to nećemo naplatiti. Ko je bre ovde lud? Niste nam ništa poklonili, nećemo ni mi vama.

 • Jelena

  E pa odlicno ja treba da uvedem struju u kucu znaci nista neplacam sobzirom da je to vase vlasnistvo pobogu necu ja kupovati sat , kabal,kutiju kada je sad to u vasem vlasnistvu koje olaksanje

 • Marija

  U svetu potrosaci mogu da biraju distributera, mogu cak i da zahtevaju uredjaj koji se zove Pay go. Kupis odredjenu kolicinu struje i kad potrosis ponovis, na taj nacin kontrolises sam sebe i niko te ne potkrada. U svetu su ljudi slobodni da biraju nista im se ne namece pod moranjem

 • Mila

  Pre 40 godina kad pravih kuću,platih bandere,kablove,strujomer ,sanduče,osigurače,sklopku,takse EPSu.....Dovodili sami vodu 500m.Kupovali vodomere.Kanalizaciju sami vodili isto toliko metara.Put radili našim novcem.Telefon koštao kao 2 krave.Sad kad smo sve mi doveli u neko stanje prostojnog uslova za život,hoće da nam otmu bez nimalo stida.Naš kraj sad u rešenju za porez svrstaše u 2.zonu.Nemojte nam otimatati krvavo stečeno.

 • Drenkahalas

  Imam pitanje.da li od kada važi taj zakon novi potrošači koji bi da se priključe na mrežu dobijaju besplatno priključak sat osigurače i šta već tu jos treba?

 • Marko

  Nece od ove pravde biti nista. Ovo je na inicijativu Evropske Unije. Ranije je Telekom samoinicijativno preuzeo telefonske centrale, vodove, stubove a sve su to ljudi (po selima) sami iz dzepa finansirali. Setimo se cene brojeva 90ih. Divlji kapitalizam. Ali i narodni parazitizam.

 • Mile

  Gospodo iz EPS, svuda u svetu elektrodistribucija (telekomunikacija i dr.) korisnicima o svom trošku instalira priključke i daje svoju opremu/merne uređaje, pa TEK onda, sklapa ugovore sa korisnicima-potrošačima! To što vi radite nije isto i nemojte se porediti i pravdati rečju da je tako "svuda u svetu"! Daleko smo mi od tog takvog SVETA, a dobrim delom ste i vi kao i Vodovod, Gas i ostali zaslužni za to! Otimate od građana ono što su oni "papreno" platili i kao Hajduci "postajete vlasnici"! To nema nigde u tom svetu koga vi pominjete! Nema veze sa zdravim razumom a nije ni po zakonu! U krajnjem slučaju dužni ste svakom građaninu koji je sam investirao svoj priključak i kupovao brojilo da vratite oko 1500 Nemačkih maraka ili ga za taj iznos oslobodite plaćanja struje, gasa i ko je već šta od "Javnih preduzeća" Oteo od građana i nametnuo se kao "Vlasnik"! To je pravda i to je fer i pošteno!

 • Peca

  Ovi bi sve da nam uzmu. Za koji mesec ce izmisliti i da im placamo stanarinu u nasim kucama koje smo mi napravili. Ovi su brate gori od turaka. Ovaj vucic ne zna vise od cega da puni budzet,jos malo ce policija i politicari da nas pljackaju po ulicama, da bi punili budzet. Po ovome se vidi i po porezima,kolko smo propala drzava.

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.