Čedomir Čupić FOTO: N1

U Beogradu i širom zemlje održani građanski, opozicioni protesti

Čupić: Ne sme se ćutati dok oluja samovoljnika ruši sve pred sobom

Čedomir Čupić FOTO: N1
U centru Beograda oko 18 h počeo je osmi građanski i opozicioni protest „1 od 5 miliona". Slogan današnjeg protesta je "Putem zahteva 1 od 5 miliona".

Protesti su održani u još nekoliko gradova Srbije.

Kao i svake subote protestna šetnja krenula je od Filozofskog fakulteta, a zatim uobičajenom trasom: Makedonskom, Svetogorskom,i Takovskom ulicom, kroz Kneza Miloša do zgrade Vlade Srbije.

Građani su ustali u Beogradu i gradovima širom zemlje uz podršku više stotina profesora i saradnika univerziteta i njihovi protesti više se ne mogu zaustaviti, rečeno je večeras na početku protesta "Jedan od pet miliona" u Beogradu. 

Profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić rekao je da je dužnost univerziteta da se stave na raspolaganje građanima i pozvao sva strukovna udruženja da im se pridruže. 

"Pozivam sve koji pripadaju eliti znanja da se pridruže građanima", rekao je Čupić i dodao da se "ne sme ćutati dok oluja samovoljnika ruši sve pred sobom". 

On je rekao da samo građani i opozicija mogu da nateraju predsednika Srpske napredne stranke i Srbije Aleksandra Vučića na ostavku i pozvao građane da budu uporni u takvom zahtevu. 

"Ovo je istovremeno i čas demokratije i za sve buduće vlasti", rekao je Čupić. 

Čupić je čestitao građanima na protestu što su ustali protiv "uzurpatora vlasti". 

Sudija Zoran Ivošević naglasio je da je Vučić suspendovao vladavinu prava, tako da nema pravne države, jer je ona sada potčinjena ličnim porivima ljudi na vlasti. 

Prema njegovim rečima, Vučić je izneverio Ustav jer je preuzeo nadležnosti sve tri grane vlasti - izvršne, sudske i parlamentarne. 

"Da bi se Srbiji vratio Ustav neophodno je da Vučić da ostavku", ocenio je Ivošević. 

Jedna od organizatora Jelena Anasonović rekla je da ih neće umiriti hapšenje nalogodavca za napad na novinara Milana Jovanovića, jer je to vlast znala od samog početka. 

"Sve vreme Vučić je znao ko je nalogodavac, ali je to rekao kada mu je odgovaralo da izigrava državu," rekla je Anasonović. 

Vučić je juče na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da je zbog sumnji da je naložio napad na novinara Milana Jovanovića uhapšen predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović. 

Nakon obraćanja govornika, koje je za razliku od prethodnih protesta kasnilo, počela je protesna šetnja centralnim beogradskim ulicama.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Sveta

    Svakim danom raste broj onih koji hoće da se popnu na grbaču naroda. Isti ti su uništili imovinu radnika a to su fabrike a sada hoće da unište i ono malo socijalnog mira koji postoji. Umesto da uzmu lopate u ruke i očiste sneg oni besomučno jurcaju automobilima koje su zaradili na mukama građana. Pa Zapadnjaci ne bi mogli biti bogati da ne uzimaju šakom i kapom iz malih zemalja kao što je naša ili evo naprimer sada iz Venecuele.....