Zaokružili krug od proizvodnje do stola FOTO: Pexels

Đaci poljoprivredne škole u Požarevcu prave salatu od cvekle, džem od šljiva i sok od aronije

Zaokružili krug od proizvodnje do stola FOTO: Pexels
Učenici poljoprivredne škole Sonja Marinković u Požarevcu godišnje naprave 10.000 tegli cvekle i džema od šljiva, kao i 600 litara matičnog soka od aronije.

Oni u okviru redovne nastave pripremaju zdrave proizvode od povrća i voća. Deo se koristi za ishranu u učeničkom domu, a ostatak se prodaje na lokalnoj pijaci. Sve što zarade, ulaže se u dalju proizvodnju. Na ovaj način naučeno primenjuju u praksi.

Godišnje naprave 10.000 tegli cvekle i džema od šljiva, kao i 600 litara matičnog soka od aronije. 

Kako su rekli za RTS, uživaju u poslu: 

"Obožavamo ovde da radimo. Prelepo je, jer se mnogo toga nauči. Ili obnavljamo nešto staro, ili učimo nešto novo, kao što je cvekla i aronija", kaže učenica drugog razreda Milena Spasić dok njen vršnjak Vladimir Živojinović dodaje: 

"Mislim da će ova praksa da mi pomogne u životu da lakše nađem posao".

Dovoljno radnog iskustva za prvi posao

Kako tvrde u školi, učenici iz nje izlaze sa dovoljno radnog iskustva za prvi posao. 

"S obzirom na to da su to deca iz poljoprivrednog kraja, imaju mogućnost da sa njihovih parcela i dobavljača dobiju sirovinu, koju mogu u svojim radionicama da prerade", objašnjava profesorka stručnih predmeta Mira Hrkalović.

Ipak, ovde se ne radi o dualnom obrazovanju. Škola je registrovana kao poljoprivredno gazdinstvo, pa zaokružuju proces od njive do trpeze. 

"Poljoprivredni tehničari su zaduženi za proizvodnju, a njihove proizvode prerađuju učenici prehrambene struke. Na kraju sve se plasira preko naše prodavnice, a deo je namenjen Domu učenika", objašnjava Vidoje Vukašinović, direktor škole.

Prodavnica na pijaci uskoro će imati u ponudi i mleko, zamrznuto testo i druge proizvode ostalih smerova ove škole.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara