Gimnazija Smederevo FOTO: www.gimnazijasd.edu.rs

Đaci Smederevske gimnazije od septembra uče u digitalnim učionicama

Gimnazija Smederevo FOTO: www.gimnazijasd.edu.rs
Prošlo je gotovo pola veka od poslednje obnove Smederevske gimnazije koja je tada bila daleko skromnija od ove sada. Menja se sve od poda do krova, pa će đaci od septembra biti u potpuno novim digitalnim učionicama.

"Mi već imamo bežičnu mrežu postavljenju u svakoj učionici, sad koristimo ovu situaciju da razvučemo kablove do svih učionica i da napravimo čak i novi kabinet informatike, jer bi trebalo da se napravi a sigurno će biti omogućena digitalna nastava", rekao je Aleksandar Marinković, direktor Smederevske gimnazije.

Radovi na rekonstrukciji gimnazije počeli su u januaru, a trebalo bi da se završe pre nove školske godine. Sredstva za obnovu u visini od 168 miliona dinara obezbeđena su iz Kancelarije za javna ulaganja.

Kada se rekonstukcija završi, trebalo bi da se na Gimnaziju postavi i spomen-ploča sa imenom Dine Mančića koji je ostavio novac i imanje da se tu podigne škola.

Zbog svoje starosti, važnosti i arhitekture, Gimnazija je pod zaštitom Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

"Uslovi koji su propisani za gimnaziju jesu u očuvanju autentičnosti same fasade gimnazije, kao i očuvanje autentičnosti ulaznog hola i svečane sale. S obzirom da je sama fasada bogata dekorativnom plastikom neophodno je očuvanje svih tih elemenata dekorativne plastike što će naravno Zavod kontrolisati", kaže arhitekta konzervator Jelena Pantelić.

Dok se ne vrate u svoje klupe, đaci su raspoređeni u druge škole do kojih im je obezbeđen prevoz, a upis novih đaka biće organizovan u Tehničkoj školi.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara