Đavolja Varoš FOTO: Vikimedia

Đavolja varoš, omiljena destinacija stranih i domaćih turista

Đavolja Varoš FOTO: Vikimedia
Srbija je sa svojim prirodnim bogatstvom sve traženija turistička destinacija. Jedno od nezaobilaznih mesta i za domaće i za strane turiste je Đavolja varoš, svojevsrni prirodni fenomen. Godišnje u lepoti okamenjenih figura ali i tog kraja uživa više od 40.000 turista.

Zemljane figure sa kamenim kapama u srcu Radan planine, koje po legendi nose ime Đavolja varoš, kao magijom privlače turiste iz celog sveta.

"Priroda je fenomenalna, netaknuta, vreme lepo. Ovi lepi predeli i mogu da vam kažem da samo da uživam u svakom trenutku provedenom ovde", priča Natalija Miladinović iz Beograda.

Zorica Milanović iz Sokobanje kaže da je mnogo čitala o Đavoljoj varoši i da se uverila da je sve navedeno istinito.

Dok nauka objašnjava da su figure nastale erozivnim procesom koji traje vekovima, u narodu se s kolena na koleno prenosi priča da su na tom mestu okamenjeni svatovi, koji su, na nagovor đavola hteli da venčaju brata i sestru.

"Ceo događaj videla je dobra vila koja štiti ovaj kraj i ona moli boga da joj pomogne. Bog je uslišio njene molitve, iznenada se spojili nebo i zemlja, stvorio se jak vetar i svatovi su skamenjeni na ovom mestu", navodi turistički vodič Branko Stević

Đavolja varoš je pod zaštitom države još od 1959. godine, kada je proglašena za prirodno dobro od izuzetnog značaja.

O njoj brine kompanija Planinka koja ulaže u izgradnju infrastrukture kako bi turisti što lakše i bezbednije došli do atrakcije.

"Trudimo se da kao i svake godine posetiocima obezbedimo bezbedan prilaz samim figurama, boravak u Đavoljoj varoši. U tom cilju sređijemo staze, mostove renoviramo platforme. Ove godine smo bukvalno obe platforme renovirali", ističe upravnik Đavolje varoši Miomir Milić.

Đavolju varoš godišnje poseti više od 40.000 turista, od kojih je skoro trećina stranaca

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara