FOTO: N1

Đilas: Srbiju je MMF učinio siromašnom zemljom

FOTO: N1

Jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas ocenio je da je Srbija uz poštovanje preporuka Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) postala zemlja u kojoj vlada siromaštvo i poručio da nikada neće podržati odluku vlade da problem deficita rešava smanjenjem penzija i plata.


Đilas je u autorskom tekstu za list Danas u izdanju od ponedeljka 18. februara, napisao da ga zanima kako mere vlade utiču na život gradjana, a ne na deficit budžeta, javni dug i "slične kategorije koje nemaju direktne veze sa životnim standardom ljudi".

"Kao što ću javno kritikovati svakog, prezivao se on Ruf ili Vučić, koji kaže da je odlično što je prodat PKB i to za deset puta manju cenu od realne", kazao je on i dodao da je pisao pre četiri meseca šefu delegacije MMF-a u Srbiji Džejms Rufu, ali nije dobio odgovor.

On je upitao Rufa i sve iz Evrope koji hvale vlast u Srbiji za ekonomske uspehe, na koje to uspehe misle.

Đilas je dodao i da je vlast promenila način obračuna broja zaposlenih pre nekoliko godina i tako "fiktivno zaposlila desetine hiljada ljudi", da su "veliki ekonomski stručnjaci smislili da je do sada BDP pogrešno računat i podigli ga veštački na skoro 2,5 milijardi evra".

-------------------------------------------------------------------------------------------------
PROČITAJTE JOŠ:
-------------------------------------------------------------------------------------------------

"Realnost je nažalost potpuno drugačija jer se po zvaničnim podacima Ministarstva finansija dug Srbije u periodu 1. januara 2018 do 1. januara 2019. smanjio za samo 200 miliona, odnosno simboličnih 0,9 odsto", napisao je Đilas.

On je ocenio da predsednik Srbije Aleksandar Vučić svetskim zvaničnicima "daje nešto što otima od Srbije i njenih gradjana i zato ga rado vidjaju i vole".

"Od Kine je uzeo nekoliko milijardi dolara kredita koje zove investicijama, plus im je dao RTB Bor bez para. Arapima je dao Karadjordjevo, PKB, JAT i veliki deo Beograda, američkom Behtelu gradnju auto-puta bez tendera čija je cena sa 500 porasla na 800 miliona", ocenio je Đilas.

Prema njegovim rečima Vučić je Turcima dao milione evra subvencija za fabrike tekstila, od Rusije je uzeo kredite za železnicu i polovne MIG-ove koji koštaju 200 miliona dolara.

Đilas je predložio da Srbija zaboravi na pomoć spolja i počne da gleda šta može da učini sama, pa predlaže ulaganje u poljoprivredu, energetiku i obrazovanje, zabranu prodaje državnih resursa zemlje, vode i rudnog bogatstva.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Edi

    O MMF-u i Vašingtonskom konsenzusu pisao sam u tekstu Janusova lica globalizacije. Tekst je dostupan na internetu.