FOTO:N1

Đorđević: Ministarstvo za rad misli i brine o svakom radniku u Srbiji

FOTO:N1
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević pozvao je na poslodavce u Srbiji da budu odgovorni i primenjuju sve mere bezbednosti i zdravlja na radu propisane zakonom.

Đorđević traži od poslodavaca da taj apel shvate ozbiljno jer je, kako je rekao, jedan jedini radnik za srpsku privredu suviše dragocen da bi stradao u nesreći povezanoj sa neadekvatnim uslovima rada ili zbog toga što mu je radno mesto nedovoljno obezbeđeno.

"Vlada Srbije odlučna je u nameri da svaki slučaj nemara i ugrožavanja bezbednosti zaposlenih u skladu sa zakonom do kraja ispita i utvrdi u najkraćem mogućem roku, a da se odgovorni procesuiraju i posluže kao primer, koji će imati za cilj da poslodavce odvrati od takvih postupaka", kazao je Đordević.

On je na konferenciji "Sprečavanje izlaganja opasnim supstancama" u Skupštini grada Beograda kazao da su bezbedni uslovi rada na svakom radnom mestu imperativ i najviši cilj do koga se mora doći bez odlaganja i izgovora.

 Naveo je da se tom cilju teži ne samo zbog dostizanja evropskih standarda, već i zato što se Srbija poput zemalja iz okruženja susreće sa sve većim odlivom radnika i negativnim prirodnim priraštajem, koji se ne mogu kompenzovati.

"Iako su se u proteklom periodu mogli dogoditi propusti na tom planu u pravom redu jer se nadležne inspekcijske službe u prošloj deceniji nisu susretale sa velikim brojem gradilišta i sve većim brojem novih radnih mesta, koja su omogućena reformskom politikom sprovođenom u poslednje četiri godine, moramo učiniti na retkim neprijatnim iskustvima koja su potresla javnost i bacila senku na uspešan privredni oporavak naše zemlje", kazao je Đorđević.

Ministar je kazao da svaki radnik u Srbiji može biti uveren u to da Ministarsvo za rad, boračka i socijalna pitanja misli i brine o njemu i njegovoj bezbednosti na radnom mestu.

"Radnici su najveći resurs koji imamo. Oni, koji svakodnevno grade našu zemlju, zaslužuju našu pažnju", kazao je Đorđević.

Ističući da su slučajevi stradanja radnika posledica nemara poslodavca, Đorđević je kazao da će Ministarstvo na čijem je čelu učiniti sve da radnike izvuče iz tame i predstavi javnosti ko su ti poslodavci koji to čine.

"To će biti prošlost Srbije, koja želi u EU i koja će kad uđe u EU biti primer svima kako se ophodimo prema našim radnicima", kazao je ministar.

On je učesnicima konferencije iz Evropske agencije za bezbednost i zdravlje na radu poručio da Srbija neće imati kompromisa za one koji rade mimo zakona, podsećajući da od 2017. godine Srbija sprovodi filozofiju većeg nadzora inspekcija i kako bi se bezbednost i zaštita na radu podigla na što viši nivo.

"Oni koji nadalje budu zanemarivali značaj bezbednosti i zdravlja na radu svojih zaposlenih dovešće u pitanje spostveni položaj i njihov opsatanak", kazao je Đorđević.

Konferenciju "Sprečavanje izlaganja opasnim supstancama" organizovala je Uprava za bezbednost i zdravlje na radu, u saradnji sa Evropskom agencijom za bezbednost i zdravlje na radu, kako bi se pidigla svest o značaju bezbednosti i zdravlja na radu.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara