Zoran Đorđević FOTO: N1

Đorđević: U Srbiji smanjen broj radnika na crno za 17 odsto

Zoran Đorđević FOTO: N1
U Srbiji je u prethodnoj godini sprovedeno 38 odsto više inspekcijskih nadzora u odnosu na 2017. godinu, a broj radnika koji rade na crno je manji za 17 odsto, izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

On je, predstavljajući rezultate projekta Reci ne radu na crno, rekao da je u Srbiji povećana svest radnika da treba da rade u skladu sa zakonom i da prijave poslodavce koji to ne čine.

"Završili smo projekat koji smo započeli u saradnji sa Norveškom, a koji je usmeren na borbu protiv sive ekonomije i suzbijanje rada na crno u Srbiji. Iako i dalje imamo radnike koji rade na crno, zadovoljni smo jer se taj broj smanjuje, a to je najbolji pokazatelj da radimo pravi posao", kazao je Đorđević.

Ministar je podsetio da su svi građani na gubitku zbog sive ekonomije, a ne samo država.

"Nastavićemo da edukujemo zaposlene ljude u Srbiji da im nije isplativo da rade na crno i da treba da se bore protiv poslodavaca koji im ne plaćaju zdravstveno i penziono osiguranje. Na terenu smo zaticali i radnike koji imaju više od 50 godina a prijavljeni su preko omladinske zadruge", rekao je Đorđević.

Po njegovim rečima, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja će se u ovoj godini usmeriti na unapređenje položaja inspektora u Srbiji kako bi se poboljšala njihova efikasnost.

"U saradnji sa Vladom Srbije i Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave pokrenuli smo projekat kreiranja elektronske uprave koji je trenutno u fazi implementacije. Kada se sve inspekcije na taj način budu povezale, očekujem i da će rad inspektora biti bolji", naveo je Đorđević.

Po njegovim rečima, u realizaciji projekta "Reci ne radu na crno" učestvovala je i agencija za integrisane marketinške komunikacije "Golin Beograd" koja je osmislila komunikacijsku strategiju za suzbijanje sive ekonomije.

Ministar je najavio da je u planu da 2020. budu usvojene izmene i dopune Zakona o radu sa ciljem da se unapredi poslovanje i položaj radnika u Srbiji.

Ambasador Kraljevine Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad rekao je da siva ekonomija sprečava ekonomski razvoj države.

"Borba protiv sive ekonomije je dobra investicija za Srbiju jer kada se pređe u legalne tokove država će dobijati više od poreza, a oni koji su oštećeni sivom ekonomijom moći će da ostvare svoja prava", kazao je Bjornstad.

Po njegovim rečima, svaka zemlja treba da se bori protiv sive ekonomije jer "oni koji ne rade pravilno stvaraju situaciju u kojoj je i ostalima otežano da prate pravila".

Dodao je da je jedan od najznačajnijih rezultata projekta "Reci ne radu na crno" veća svest radnika o tome šta gube kada rade na crno, ali i veća svest poslodavaca koji rade u sivoj ekonomiji da će biti otkriveni i sankcionisani.

"Kažnjavanje onih koji ne rade po zakonu je dobro, ali je prevencija još bolja", ocenio je Bjornstad.

Vršilac dužnosti direktora Inspektorata za rad Stevan Đurović kazao je da je od 10. marta prošle godine kada je otvorena besplatna telefonska linija, toj instituciji stiglo 3.824 prijava.

"Osim prijava za rad na crno, najčešće su prijavljivane neisplaćene zarade, neisplaćene zarade za prekovremeni rad, nedostavljanje obračuna zarade, neisplaćene naknade zarade zaposlenima na trudničkom, porodiljskom odsustvu i odsustvu zbog nege deteta", naveo je on.

Po njegovim rečima, u Srbiji je u 2018. sprovedeno 9.268 pojačanih nadzora, a na radu na crno zatečeno je 4.751 lice, dok su poslodavci posle nadzora sa 2.753 takvih radnika zasnovali radni odnos na neodređeno vreme.

"Inspekcija rada je utvrdila i 270 neregistrovanih subjekata, od kojih se 170 odmah posle toga upisalo u registar Agencije za privredne registre", kazao je Đurović.

On je ukazao da su inspektori rada u prošloj godini doneli 2.211 rešenje, a podneto je i 1.838 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara