Zoran Đorđević FOTO: N1

Đorđević: Usvajamo novi zakon o bezbednosti i zdravlju na radu u 2019.

Zoran Đorđević FOTO: N1
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević najavio je da će u 2019. godini biti usvojen novi zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, kao i zakon o osiguranju radnika kako bi se smanjio broj smrtnih povreda na radu kojih je u prošloj godini bilo 53.

"U prethodnom periodu smo usvojili 56 podzakonskih akata i napravili zbirku propisa u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu. Međutim, segment koji je nedostajao je osiguranje", rekao je Đorđević novinarima posle sastanka s predstavnicima Uprave za bezbednost i zdravlje na radu, pravnim licima i preduzetnicima.

Đorđević je ocenio da je podatak o povećanom broju smrtnih povreda radnika u 2018. alarmantan, ali da je to posledica veće radne angažovanost ljudi i većeg broja gradilišta u Srbiji.

"To jeste razlog, ali ne treba da bude opravdanje budući da je svaki izgubljen život nešto što je bespovratno. Zato je jedan od prioriteta Vlade Srbije poboljšanje uslova u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu", kazao je ministar.

On je rekao da očekuje da Vlada Srbije uskoro donese odluku o tome da 2019. bude godina bezbednosti i zdravlja na radu.

"Inspektori će na terenu činiti veće napore i time omogućiti da bude još više inspekcijskih nadzora nego prošle godine. Mi nismo neprijatelji radnika niti onih koji ne rade u skladu sa zakonom, već smo tu da kontrolišemo i sprečimo one koji uzimaju sebi za pravo da nekome ne pruže bezbednost i zdravlje na radu i time ugroze njegov život", kazao je Đorđević.

Vršiteljka dužnosti direkora Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Marina Furtula rekla je da je u prošloj godini u Srbiji bilo 53 smrtnih povreda na radu, od toga 15 u građevinarstvu, 13 u prerađivačkoj industriji, dok je preostalih 25 zabeleženo u delatnostima metalske industrije, saobraćaja i skladištenja.

"U prethodnoj godini smo oduzeli šest licenci za obavljanje poslova bezbednosti i zdravlja na radu jer ta pravna lica odnosno preduzetnici nisu radili svoj posao u skladu sa zakonom i odgovarajućim propisima", kazala je Furtula.

Ona je navela da je inspekcijskim nadzorom utvrdjeno da je samo 30 odsto pravnih lica, odnosno preduzetnika u Srbiji radilo u skladu sa zakonom.

"U izradi nacrt zakona o pravima boraca"
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević rekao je da je nacrt zakona o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica još u izradi. 

"Nacrt zakona je u radnoj verziji, stoga se ne može govoriti o definitivnim rešenjima. Ta verzija sublimira 12 postojećih zakona, četiri uredbe, jednu odluku i četiri protokola u jedan krovni zakon", rekao je Đorđević novinarima. 

Ministar je kazao da će posle izrade zakona o pravima boraca biti sprovedena javna rasprava tokom koje će se razgovorati i o dodatnim pravima, a u skladu s mogućnostima države. 

"Sve radimo transparentno i zato će javnost biti uključena i obaveštena ukoliko bude bilo nekih promena u zakonu", rekao je Đorđević.

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara