Foto: Srpski PEN centar

Đurđa Strsoglavec dobila nagradu za najboljeg prevodioca srpske književnosti

Foto: Srpski PEN centar
Đurđa Strsoglavec ovogodišnja je dobitnica Nagrade Srpskog PEN centra za najboljeg prevodioca srpske književnosti, navodi se u saopštenju Srpskog PEN centra. 

Đurđa Strsoglavec je predsednica Društva slovenačkih književnih prevodilaca. Doktorirala je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Ljubljani, gde poslednjih godina predaje srpsku i hrvatsku književnost i prevođenje. Predmet njenog pedagoškog i naučnog interesovanja obuhvata južnoslovensku književnost i pitanja vezana za prevođenje sa srodnih jezika. Đurđa Strsoglavec prevodi sa južnoslovenskih jezika. Među brojnim autorima čija je dela prevodila nalaze se Vladimir Pištalo, Svetislav Basara, Vladislav Bajac, Dragan Velikić i Uroš Petrović.

Kako je naglašeno, prevodilački rad Đurđa Strsoglavec odlikuju odlično poznavanje savremene srpske književnosti, pažljiv odabir knjiga koje prevodi, kao i posvećenost složenim pitanjima prevodilačkog posla, što je primećeno i u stručnoj kritici i među čitaocima njenih prevoda. Osim kao cenjen prevodilac, Đurđa Strsoglavec je zadužila srpsku književnost i kao profesorka čiji su pojedini studenti u novije vreme i sami postali prevodioci srpske književnosti.

Nagrada Srpskog PEN centra za najboljeg prevodioca srpske književnosti dodeljuje se od 1965. godine, a dobitnici nagrade su najznačajniji prevodioci srpske književnosti u proteklih više od pola veka.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara