Mladen Šarčević FOTO:N1

Šarčević: Čudni su mi razlozi za protest i štrajk prosvetnih radnika

Mladen Šarčević FOTO:N1
Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da nema razloga za protest prosvetara koji je najavljen za sutra.

Šarčević je kazao da su prosvetni radnici imali četiri povećanja plate u poslednje dve godine - prvo četiri, pa šest, deset i sada devet odsto. 

On je za Tanjug rekao da su mu "čudni razlozi za protest i štrajk", da se kao jedan od razloga navodi odlaganje Zakona o platnim razredima za godinu dana, a da su baš zbog tog zakona prosvetari štrajkovali u septembru i oktobru. 

To što sindikati tvrde da im je obećano povećanje plate od 14,67 odsto, a da su dobili devet odsto, ministar kaže da je to "igra reči i manipulacija". 

"Rečeno je ako počne primena zakona o platama i platnim razredima, tada bi povećanje bilo 14 odsto. Ne može se primeniti ta kvota plate, pošto zakon nije usvojen. Sada manipulišete tako što vadite iz jednog koša, stavljate u drugi i pravite neku novu istinu, e to je manipulacija", poručio je ministar prosvetnim radnicima. 

Dodaje da pregovori o kolektivnom ugovoru s prosvetarima tek predstoje, da predstavnici sindikata imaju neke svoje predloge koji će biti analizirani ove nedelje s predstavnicima Ministarstva prosvete. 

"Videćemo mogućnosti države, za šta ministarstvo finansija ima para, ali i da sagledamo koja su iskustva i evropskih zemalja i pogledamo da li su zahtevi maksimalni ili su realni. Biće ovim ugovorom još dosta toga dobrog predviđeno", naglasio je ministar. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • pro

    Ovo je jadno!