Malden Šarčević FOTO: N1

Šarčević: Bolja kontrola narkomanije u školama, moguće kazne i za roditelje

Malden Šarčević FOTO: N1

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da će se koncept male mature menjati i da će se deca testirati na svake dve godine.

Takođe, on je, gostujući u Jutarnjem programu TV Prva najavio i ozbiljan rad Komisije za borbu protiv narkomanije u školama, kao i novih mera države prema kojima će i roditelji moći da budu kažnjeni.

Šarčević je objasnio da je Ministarstvo na čijem je čelu samo stožer borbe protiv narkomanije, u koju su uključena i druga ministartsva i nadležne službe. Ali, prema njegovim rečima, priču o borbi protiv naromanije u školskim klupama trebalo bi izmestiti u porodicu, dok s druige strane država mora da bude jasnija i strožija po pitanju kažnjavanja roditelja. 

Šarčević je naveo kao primer da se svega 10 odsto roditelja odazove na skupove organizovane s namerom da se roditelji edukuju o narkomaniji i prevenciji. Sada se, kako kaže, uvode mere gde će direktori škola biti nagrađivani ukoliko se ti sstanci budu više posećivali. 

Takođe, u sklopu priče o borbi protiv narkomanije, Ministarstvo prosvete je uštedelo određena sredstva i u škole će vratiti oko 150 psihologa. 

Testovi za detekciju korišćenja droge, podseća Šarčević, ne mogu se koristiti na deci, jer to zakon zabranjuje, to mogu da rade roditelji i zato su bitni Saveti roditelja. Takođe, tu je i policija koja će biti u školama. 

Na pitanje, šta s roditeljima koji ne žele da sarađuju, Šarčević kaže da ima dosta načina da se roditelji više uključe u celu priču, pa na kraju krajeva i kazne, kao što bi, na primer, mogli biti kažnjeni zbog pravdanja izostanaka.

Govoreći o maloj maturi, Šarčević kaže da su u planu regionalni centri ocenjivanja, ali da je krajnji cilj da se uvede testiranje znanja đaka na svake dve godine. On smatra da to neće biti prenaporno za decu jer će ti testovi biti obična provera znanja.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (2)

  • sasa

    ah, narkomanija nije vise bolest zavisnosti po ministru nego neko protivpravno delo... zanimljiv nacin suzbijanja epidemije zavisnosti - silom! pozdravio vas onaj pop sto ste ga stavili u zatvor jer je koristio kaznu kao metod lecenja

  • Jelenna

    Ministar pominje kažnjavanje roditelja a nigde se ne pominje rad države, tj svih državnih institucija u borbi za suzbijanje narkomanije.