Mladen Šarčević FOTO:N1

Šarčević: Mladi da krenu putem preduzetništva, a ne da čekaju pomoć države

Mladen Šarčević FOTO:N1
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je da mladi u Srbiji ne treba da očekuju posao od države, već da treba da krenu putem preduzetništva.

Šarčević je, na obeležavanju deset godina projekta Evropska mreža preduzetništva, rekao da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja već deset godina sarađuje sa Evropskom preduzetničkom mrežom i da mogu još više da urade na polju dalje saradnje obrazovanja, nauke i privrede.

Ministar je podsetio da se u srednjem obrazovanju već više od godinu dana primenjuje sistem dualnog obrazovanja, zajedno sa Privrednom komorom Srbije i da se to pokazalo kao veoma uspešan koncept.

"Sada radimo na dualnom obrazovanju u visokom obrazovanju i pokušavamo da povežemo procese nauke i privrede. Otuda naši brojni instituti i fakulteti već imaju razvojne centre, kao i mogućnost da formiraju kompanije po novom Zakonu o visokom obrazovanju. Mnogi su to već uradili i već predstavljaju jednu malu zonu privrede unutar našeg sistema", rekao je Šarčević.

U saopštenju Ministarstva prosvete je navedeno da je projekat EEN mreža, koji finansira Evropska unija od 2008. godine, predstavlja jedan od najznačajnijih i najodrživijih projekata EU, koji se sprovodi u više od 60 zemalja sveta. To je ključni instrument EU strategije za podizanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u Evropi.

EEN mreža okuplja 3.000 eksperata koji dolaze iz više od 600 organizacija.

U prethodnih 10 godina, više od 16.500 malih i srednjih preduzeća iz Srbije je koristilo usluge EEN poslovne mreže.

U Srbiji, za sprovođenje usluga EEN mreže, zadužen je Konzorcijum EEN Srbija čiji je koordinator Privredna komora Srbije, dok su ostale institucije u Konzorcijumu: Razvojna agencija Srbije, Inovacioni centar Mašinskog fakulteta u Beogradu, Institut Mihajlo Pupin, Poslovni inkubator Novi Sad i Univerzitet u Nišu.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Šaren Mladević

    Nije problem, samo dodelite i domaćim preduzetnicima beneficije koje ste dali strancima...Osim toga mladi su već okrenuti prema razvoju biznisa ali ne u ovoj državi u kojoj sve uspeva osim mladosti i poštenja.