Foto: N1, Screenshot

Šarčević: Prednost dajem državnim fakultetima

Foto: N1, Screenshot
U ovom trenutku prednost dajem državnim fakultetima, jer se oni rangiraju kroz Šangajsku listu u šta se naši privatni univerziteti još nisu uključili, kaže ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčević, za Politikin dodatak „Vodič za brucoše".

On dodaje da privatnim fakultetima niko ne brani da testiraju svoj kvalitet, kao što to rade i drugi fakulteti u svetu, a većina fakulteta, koji su rangirani u prvih sto su mahom privatni, poput najprestižnijih u SAD-u.

Šarčević navodi da nikako ne potcenjuje privatne fakultete u Srbiji, ali smatra da bi trebalo da se uključe u proveru kvaliteta na cenjenim rang-listama.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako ministar dalje kaže, sada je preporuka da se mladi okrenu državnim fakultetima, jer osim što ti fakulteti mere vrednost na Šangajskoj listi, u toku je i stvaranje indikatora koji su pokazatelji kvaliteta obrazovanja na njima.

On najavljuje da je primena tih indikatora moguća od sledeće godine, a kvalitet studija procenjivaće prestižni strani univerziteti poput Đao Tong iz Šangaja, ili ruskog Sanktpeterburškog rudarskog univerziteta i Univerziteta Gubkin.

Ministar ističe i potencijalnu saradnju sa Moskovskim državnim institutom međunarodnih odnosa, a očekuju se i pregovori sa prestižnim nemačkim univerzitetima kao što je Hajdelberg, te dodaje da će sve to biti od pomoći srednjoškolcima za lakši odabir fakulteta, posebno kad imaju uvid u to koje obrazovne, fakultetske ustanove nude kvalitetno znanje.


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara