FOTO: N1

Šarčević: Prosvetni radnici protestuju zbog bolje pozicije u pregovorima

FOTO: N1

Ministar prosvete Mladen Šarčević ocenio je da je najava protesta sindikata prosvetnih radnika motivisana zauzimanjem bolje pozicije u pregovorima kada su u pitanju platni razredi i promena načina finansiranja.

Šarčević je u Zrenjaninu, gde je otvorio naučni simpozijum o pivu, rekao da 1. septembar služi da se "ukaže na sebe", ali da sada "nije tvrd model nerazumevanja između države i sindikata".

"Ostalo je da se danas ili sutra nađu predstavnici Ministarstva i sindikata za neke popravke unutar samog sistema. Da li će, recimo, bolju poziciju imati bibliotekari, koji su po toj matrici shvaćeni kao deo kulture. To je fino štelovanje unutar sistema", rekao je novinarima Šarčević.

Naveo je da je mnogo važnije ono što ljudi u sindikatima žele da ostvare.

"Trebalo bi predstavnici sindikata prosvete da sednu sa zdravstvom, socijalom, sa svim drugima, i uporede to što bi kod nekoga bilo bolje, veće ili manje. Znači, tu se krije taj trik. A inače, sama matrica daje mogućnost da se povećanja plata u prosveti dese već od 1. januara, kroz procenu kvaliteta", rekao je ministar Šarčević.

Četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika najavili su protest za petak 31. avgust.

Oni su naveli da će od Vlade Srbije zatražiti da prosvetni radnici sa sedmim stepenom obrazovanja budu prebačeni u devetu platnu grupu i dodali da su nezadovoljni time što su prema sistemu platnih razreda smešteni u osmu platnu grupu, dok su ostala zanimanja sa istim stepenom obrazovanja smeštena makar u devetu radnu grupu.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.