Mladen Šarčević FOTO: N1

Šarčević: Tri ministarstva će se baviti istragom o finansijama na visokim školama

Mladen Šarčević FOTO: N1

Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je da će se zbog utvrđenih nepravilnosti na visokim školama sprovesti istraga koja će ispitati tokove novca, kako bi "takav sistem bio demontiran i rasturen šablon zloupotreba".

Šarčević je za list Blic rekao da je bio šokiran kada su mu predstavljeni rezultati inspekcije Ministarstva prosvete, koja je utvrdila zloupotrebe na Beogradskoj visokoj školi i Visokoj poslovnoj školi u Blacu.

Ministar je zbog toga predložio model - Akademija strukovnih studija, što je prihvatio Nacionalni savet za visoko obrazovanje, a koji podrazumeva objedinjavanje ove dve škole i svih njihovih isturenih odeljenja.

"Razmere javašluka su tolike da neću stati na izmenama koje se odnose na administrativno sređivanje problema u visokom školstvu, a koje će biti urađeno kroz Akademiju strukovnih studija. Na svakom koraku bilo je nenamenskog trošenja, od službenih putovanja za 15 ljudi, pa do enormnih stavki", kazao je Šarčević za Blic.

On dodaje da su utvrđena neakreditovana odeljenja i plaćanja profesora koji ne drže nastavu.

Šarčević je rekao da sada predstoji rad na sređivanju finansija, posle kojeg neće biti moguće da direktori visokih škola odrede sebi platu od 800.000 dinara.

List navodi da je Šarčevićev predlog da inspekcije tri ministarstva - prosvete, rada i finansija zajednički nastupaju kada je reč o finansijama na visokim školama.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara