FOTO: Pixabay

Šećer ima najnižu cenu u poslednjih sedam godina

FOTO: Pixabay

Gotovo neverovatno zvuči da je jedna životna namirnica u Srbiji za sedam godina pojeftinila čak 40 procenata.


Cena šećera nikad nije bila niža u poslednjih sedam godina.

Kilogram košta oko 60 dinara i spada među najjeftinije životne namirnice, a 2012. se ista količina morala platiti 100 dinara, pišu Večernje novosti.

Ipak, iza ovakve cene, stručnjaci smatraju, stoji gotovo toliko i razloga, a među vodećima je višak. Kako kod nas, tako u svetu i u EU. 

"Sve je to odnos ponude i potražnje i nema tu mnogo pameti", objašnjava Mladen Radović, načelnik odeljenja za cene pri Ministarstvu trgovine. - Ustalio se i broj šećerana, samim tim i proizvodnja. Otkup je dobro organizovan, šećera ima dovoljno i cena pada. Uz to, velika je i propaganda o belom šećeru da nije zdrav, pa ima i toga da ga ljudi možda manje i troše. Kada se sve to oduzme i sabere, to je nekako realna cena šećera. Naročito ako imamo u vidu tadašnju cenu koja je bila nerealna i prenaduvana. 

------------------------------------------------------------------------------------------------
PROČITAJTE JOŠ:
------------------------------------------------------------------------------------------------

Kako objašnjava Radović, nije moglo da se opstane sa tom cenom na tržištu. Uz to, jedan od velikih razloga za pad cene jesu i ograničenja plata i penzija. 

"Ovaj trend pada cene će se usporiti i više neće padati, jer je ona sada sasvim pristojna", kazao nam je Radović. - Svakako, šećerane i sa tom cenom dobro rade, jer je uvek bolje "džabe sedeti, nego džaba raditi".

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara